Vi sammanfattar Fotbolls-VM 2018

Ryssland 2018

Den varma VM-sommaren 2018 är över. Frankrike stod till slut som vinnare efter att ha besegrat Kroatien i finalen med 4-2. Belgien slog England i bronsmatchen med 2-0. Sverige tog sig till kvartsfinal i världsmästerskapen för första gången sedan 1994. I detta inlägg reflekterar vi över, och sammanfattar våra intryck från turneringen i punktform:

  • Individuella prestationer: Kroatiens Luka Modric utnämndes till turneringens bästa spelare. Frankrikes Kylian Mbappé blev utsedd till VMs bästa ungdomsspelare. Belgiens målvakt Thibaut Courtois prisades som bästa målvakt. Harry Kane vann ”Golden Boot” som främste målgörare med sex mål. Andreas Granqvist blev ännu mer folkkär hemma i stugorna / tv-sofforna efter genomgående solida insatser för Sverige, inklusive två straffmål.
  • Jättarnas fall: Världsmästarna 2014, Tyskland, kom sist i gruppen, som Sverige vann! Detta var bara början på favoritfallet. Spanien föll mot Ryssland på straffar i åttondelsfinalen. Argentina förlorade mot Frankrike i åttondelsfinalen. Europamästarna Portugal åkte ut mot Uruguay i åttondelsfinalen. Brasilien, som skulle ta revansch för 1-7 förlusten på hemmaplan mot Tyskland i semifinalen 2014, blev utslaget av Belgien i kvartsfinalen. VM 2018 blev kort för världsspelare som Ronaldo, Messi och Neymar.
  • ”Football’s coming home”: Englands drömmar om det första guldet sedan 1966 såg ut att kunna bli verklighet när de hamnade på den ”lätta” halvan av slutspelsträdet och dessutom lyckades besegra straffspöket i åttondelsfinalen. När VM sammanfattas blev det dock bara en fjärdeplats, med vinster över Panama, Tunisien, Colombia och Sverige.
  • Svenska framgångar: Trots en snöplig förlust i slutsekunderna mot Tyskland i gruppspelet gick Sverige vidare till slutspel som gruppsegrare efter vinster mot Sydkorea och Mexiko. I åttondelsfinalen besegrades Schweiz. I kvartsfinalen blev England ett nummer för stora dock.
  • Europeisk dominans: Europeisk final och semifinal. Hur mår sydamerikansk fotboll egentligen?
  • Kroatiens väg till finalen: Gruppsegrare. Straffseger mot Danmark i åttondelsfinalen följdes upp mot ytterligare en straffseger mot Ryssland i kvartsfinalen. I semifinalen hittade man ett sätt att vinna mot ett självsäkert England, via en sen kvittering och ett avgörande på övertid. I finalen var det för mycket som gick snett i första halvlek för att Kroaterna skulle kunna reparera det.
  • Apropå finalen: VAR (video assistant referee). Videogranskning skulle säkerställa korrekta domslut. Fungerade väl lite sisådär tycker vi efteråt. Det var trevligt att få straff mot Sydkorea. Mindre trevligt att inte få det mot Tyskland. Och inte var det väl hands i finalen, när Frankrike gjorde 2-1 på straffspark?

Nu ser vi fram emot Nations League!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.