Så spelas kvalet till fotbolls-VM 2022

Larsson Fotboll
Sebastian Larsson är en av flera spelare som tackat för sig efter EM. Blågult står nu inför en generationsväxling där nya, unga spelare ska ta oss till VM i Qatar 2022.

Fotbolls-VM 2022 i Qatar spelas 21 november–18 december 2022. Turneringen avgörs senare på året än vanligt på grund av det varma klimatet i värdlandet. Kvalet till fotbolls-VM inledes våren 2021, och tog en paus över fotbolls-EM där vi fick följa blågults väg till åttondelsfinalen. I september fortsätter VM-kvalet och på denna sida hittar du Sveriges matcher.

I det europeiska VM-kvalet är länderna indelade i tio grupper där alla lag möter alla. Vinnarna går direkt till VM i Qatar 2022, och tvåorna går till playoff. Sverige är i samma kvalgrupp som följande länder:

  • Georgien
  • Kosovo
  • Spanien
  • Grekland

Blågult har fått bästa tänkbara start på kvalet med två inledande segrar mot Georgien och Kosovo:

25 mars: Sverige–Georgien 1–0.

28 mars: Kosovo–Sverige 0–3.

Så spelas VM-kvalet hösten 2021

Följande matcher återstår för Sverige:

2 september: Sverige–Spanien.

8 september: Grekland–Sverige.

9 oktober: Sverige–Kosovo.

12 oktober: Sverige–Grekland.

11 november: Georgien–Sverige.

14 november: Spanien–Sverige.

De tuffaste matcherna blir så klart mot Spanien, som Sverige spelade 0-0 mot i europamästerskapen. En intressant notering är att Spanien har en oavgjord match mot Grekland. Grekland i sin tur har en oavgjort match mot Georgien.

Sveriges fotbollslandslag står för en generationsväxling då flera spelare tackat för sig efter EM: Marcus Berg, Mikael Lustig och Sebastian Larsson. Samtidigt såg vi flera unga spelare kliva fram, särskilt i offensiven. Vi hoppas att generationsväxlingen lyckas, och att Sverige tar sig till VM 2022.

Så spelas playoff till VM 2022

Om Sverige skulle komma tvåa i gruppen får de spela playoff. Playoff avgörs mellan de tio grupptvåorna och två lag från Nations League. Lagen lottas till sex semifinaler baserat på ranking. Från dessa semifinaler går sedan sex lag vidare till tre finaler, och vinnarna av dessa finaler går till VM 2022!

Tider för playoff:

Semifinaler: 24-25 mars 2022

Finaler: 28-29 mars 2022

Du ser kvalmatcherna på TV4 och CMORE.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.