Ishockey-VM 2015: Sidney Crosby klar för Kanada

Det är inte bara Tre Kronor som ser ut att få ihop ett starkt VM-lag i år. Även Kanada har fått god utdelning när det gäller sina NHL-proffs. Kanske har det att göra med att många vill visa vad de går för inför World Cup 2016 som kan bli tidernas hockeyturnering med ett unikt upplägg.

Sidney Crosby klar för spel

Efter att New York Rangers slagit ut Pittsburgh Penguins i Stanley Cup 2015 tackade Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby ja tack till spel för Kanada. Han anses av många vara världens bästa hockeyspelare och har redan vunnit fler titlar än många äldre spelare kan drömma om. Nu har han chansen att lägga ett VM-guld till samlingen och dessutom spela in sig i Team Canada inför World Cup. Senast Crosby var med ishockey-VM var 2006. Då slutade hans turnering med förlust i slutspelet mot Sverige som tog guld, bara månader efter OS-guldet i Turin. Crosby fick dessutom en ful crosschecking i huvudet av Mika Hannula som fick tre matchers avstängning för tilltaget och missade finalen. Fult ja, men i ärlighetens namn rätt uppfriskande att det för en gångs skull inte var en svensk stjärna som föll offer för ett kanadensiskt övergrepp – sådant har vi sett nog av och har gett upphov till öknamn såsom Chicken Swedes… I år ansluter Crosby till ett stjärnspäckat Kanada med namn som Tyler Seguin och Claude Giroux. Kanada inleder VM mot Lettland.

Sverige slog Ryssland i VM-genrepet

Sverige har spelat ett dubbelmöte mot Ryssland inför VM. I första matchen vann Tre Kronor med 5-4, dock var man i 5-0-ledning och släppte in fyra raka mål. I andra matchen krävdes övertid och då klev Marcus Sörensen in och avgjorde efter 1:26 spelat av fjärde perioden. Godkänt genrep. Huruvida det är bra eller dåligt lämnar vi osagt dock, då svenska lag ofta presterar bäst som underdogs.. Sedan Vancouver blivit utslaget av Calgary i Stanley Cup finns möjligheten till ytterligare förstärkningar av rang från andra sidan Atlanten. Det vore väl mumma för förbundskapten Pär Mårts om tvillingarna Sedin tackade ja. Senaste de anslöt till Tre Kronor var till VM på hemmaplan 2013 då det blev guld. Landslagsledningen har flaggat för att det är ok om Sedinarna ansluter senare till turneringen och att eventuella merkostnader ska ombesörjas. Det kan det vara värt den 17 maj när Sverige slår Kanada i en VM-final (på Norges nationaldag :-)).

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.