Stanley Cup 2015: Washington avgjorde med 1 sekund kvar, Detroit-svenskarna tackar nej till VM-spel

Knappt har åttondelsfinalerna i Stanley Cup avslutats innan det är dags för kvartsfinaler. Härligt! Detroit Red Wings var ett av lagen som åkte ut i första rundan efter förlust i Game 7 mot Tampa Bay. Tyvärr verkar det inte bli några förstärkningar till VM från svensklaget. Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson och Henrik Zetterberg har tackat nej.

Washington avgjorde i slutsekunden

I mötet mellan New York Rangers och Washington Capitals gav Alexander Ovetjkin gästerna ledning i första perioden. Det dröjde tills en bra bit in i tredje perioden innan Jesper Fast kunde kvittera assisterad av Carl Hagelin. Slutet på matchen blev dramatisk. Nicklas Bäckström tryckte upp Dan Boyle i planket i offensivt sarghörn. Ovetjkin kunde sno åt sig pucken och frispela Joel Ward framför Henrik Lundqvist. Ward satte 1-2 till Capitals med 1,3 sekunder kvar på klockan. Snöpligt för svenskarna i Rangers som får ta nya tag i match nummer två.

Anaheim körde över Calgary

Unga Calgary slog ut Vancouver i slaget om västra Kanada och frågan var om de skulle kunna fortsätta mot Anaheim som slog ut Winnipeg i fyra raka matcher. Om man gör en bedömning efter match 1 är svaret nej. Anaheim vann med 6-1 (2-0, 2-0, 2-1). Corey Perry gjorde två mål och Hampus Lindholm slog två assists. Det finns en möjlighet att Anaheim tar fyra raka segrar även i kvartsfinalen. I så fall är de klara favoriter till att få lyfta Stanley Cup-bucklan i vår/sommar!

Chicago tappade 3-0 ledning

En annan slutspelsfavorit i år är Chicago. De slog ut Nashville i första rundan efter ett några svängiga och målrika matcher. Svängningarna verkar ha fortplantat sig till kvartsfinalerna mot Minnesota. I första perioden gick Blackhawks upp i en 3-0 ledning som de lyckades sjabbla bort i andra perioden. Laget verkar dock ha en enastående förmåga att hitta sätt att vinna på. Trots att de tappat 3-0 till 3-3 kunde Teuvo Teräväinen ge hemmalaget ledningen på nytt i slutet på mittperioden. I slutperioden kunde Chicago försvara ledningen på ett stabilt sätt och leder nu med 1-0 i matcher.

Kutjerov avgjorde för Tampa Bay i förlängningen

Tampa Bay åkte ut mot Montreal i fyra raka matcher förra året. Det var alltså ett revanschsuget Floridalag som åkte upp till Kanada för att spela första kvartsfinalen. Ställningen efter full tid var 1-1 och matchen gick till förlängning. Det krävdes dock två(!) mål av Nikita Kutjerov innan Tampa Bay kunde avgöra och ta ledningen med 1-0 i matcher. I första förlängningsperioden fick ryssen nämligen ett mål bortdömt efter en tveksam domarinsats. Som plåster på såren hade domarna överseende med en offsidesituation i situationen innan Kutjerov avgjorde matchen i andra övertidsperioden. Antar att det finns en rättvis HockeyGud någonstans, ibland.