Ishockey-VM 2015: Filip Forsberg och Mattias Ekholm klara för Tre Kronor

När Nashville åkte ut mot Chicago i Stanley Cup-slutspelet häromnatten blev svenskarna Filip Forsberg och Mattias Ekholm tillgängliga för spel i ishockey-VM. Bägge har tackat ja. Däremot har det blivit nej tack från Patric Hörnqvist, Pittsburgh, som anser att han inte fick besked tillräckligt snabbt från landslagsledningen. Alexander Steen och Alexander Edler har dessutom tackat nej på grund av skador. Nu är det totalt 12 spelare från NHL i årets upplaga av Tre Kronor. När matchserien mellan Tampa och Detroit avgörs via en ”game seven” kan det dessutom bli fler spelare tillgängliga. Särskilt om Tampa Bay går vidare…

Ekholm och Forsberg ansluter till VM

Mattias Ekholm är en back på 90 kg som var med och vann brons under Pär Mårts ledning i junior-VM 2010. Samma år skrev han på för Brynäs IF och blev årets nykomling i Elitserien. Han skrev sedan på för Nashville men var utlånad till Brynäs och tog SM-guld med klubben 2012.

Filip Forsberg är en högerfattad sniper och kan lätt gå in i en första- eller andrakedja som ett farligt anfallsvapen. Han har gjort en strålande rookiesäsong i Nashville. Forsberg stod bland annat för ett hat-trick i en av matcherna i åttondelsfinalerna mot Chicago. Det är första gången i Nashville’s historia som en spelare gör hat-trick i en Stanley Cup-match.

Hur starkt år årets upplaga av Tre Kronor?

Även om inte laget är helt klart än kan vi konstatera att det är ett talangfyllt lag Tre Kronor ställer upp med i Prag. Inte helt olikt guldlaget från 1992, där bland annat en ung Peter Forsberg var med. Dock är frågan om det inte behövs lite mer rutinerade veteraner för att det ska bli en ordentlig balans och kemi i truppen. Nu påminner laget litegrann om ett junior-lag faktiskt. Drömmen är nu att Detroit åker ut mot Tampa i den sjunde och avgörande matchen och att vi får ett par ja-tack från rutinerade spelare som Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall. När de anslöt till VM i Riga 2006 blev det guld efter att Sverige bland annat besegrat Sidney Crosbys Kanada med 5-4 i semifinalen.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.