Profilen: Peter Forsberg

Detta inlägg inleder vår serie med svenska idrottsprofiler genom tiderna. Vi har valt att börja med att kika närmare på hockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsbergs karriär.

För många av oss hockeyälskare är Peter Forsberg ett kärt namn, både för hans insatser i landslaget (till exempel hans berömda straff i samband med OS-guldet i Lillehammer 94) och i sin moderklubb Modo och sina insatser borta i NHL.

Född och uppvuxen i Örnsköldsvik

Forsberg föddes 1973 i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Han är son till Kent Forsberg, Tre Kronors guldtränare i VM 1998 där far och son tillsammans med ett antal andra svenska hockeyprofiler fick jubla över ett guld. Vid fem års ålder började Foppa åka skridskor och han utövade under skoltiden även andra idrotter vid sidan av hockeyn. Efter grundskolan gick han hockeygymnasiet på Nolaskolan.

1988 vann Peter Forsberg TV-pucken med Ångermanland. Med i samma lag var bland annat blivande superstjärnan Markus Näslund. När Forsberg var 16 år debuterade han för Modo:s A-lag. Han har alltid gjort bra ifrån sig i sin hemmaklubb, men framgångarna har uteblivit. Bästa placering blev ett SM-silver mot Malmö säsongen 1993/94. Efter finalserien dömde Forsberg ut domaren i en berömd intervju (se klipp nedan).

Framgångarna i landslaget Tre Kronor har varit desto fler. VM-guld 1992 och 1998. OS-guld 1994 och 2006. Poängrekord i junior-VM 1993.

Draftad till NHL 1991

I draften 1991 valdes Foppa av Philadelphia Flyers som sjätte spelare totalt. Han hann dock endast spela en match för dem innan han blev tradad till Quebec Nordiques som en del i en större bytesaffär mot Powerforwarden Eric Lindros. Lindros var ingen dussinlirare, han ingick i den tunga kedjan ”Legion of Doom” tillsammans med Mikael Renberg och John LeClair. Frågan är dock om han var värd sex spelare (inklusive Forsberg), ett par draftval + pengar. Nåväl, det är lätt att vara efterklok.

Rookiesäsongen 1994/95 blev kort på grund av lockout. Grundserien kom igång först i januari. Under tiden fick vi njuta av NHL-stjärnor i elitserien. I Nordamerika fick Forsberg Calder Trophy som bästa rookie.

Dubbla Stanley cup-segrar

Året därpå flyttade Quebec till Denver och blev Colorado Avalanche. Det skulle bli ett lag att räkna med flera år framöver. 1996 vann Colorado Stanley cup och Peter Forsberg blev den yngste medlemmen av den så kallade Trippelguldklubben: VM-guld, OS-guld och Stanley Cup-seger.

Senare i karriären började Forsbergs skadeproblem. Dessa skulle även vara anledningen till att han valde att avsluta sin karriär 2011. Innan dess hann han dock med ytterligare en Stanley Cup-titel 2001. 2003 gjorde Forsberg förmodligen sin bästa NHL-säsong då han vann pris för bäste poänggörare under grundserien (Art Ross Trophy) och mest värdefulle spelare (Hart Memorial Trophy).

Med- och motgångar i Tre kronor under 1990-talet

1992 blev det som vi skrev ovan VM-guld. 1994 var Forsberg med och avgjorde vinter OS med sin berömda straff, det skrev vi om i ett tidigare inlägg. 1998 var det dags för OS igen, denna gången fick alla NHL-proffs vara med. Sverige åkte dock ut mot Finland redan i kvartsfinalen och det var en bedrövad Peter Forsberg som mötte pressen efteråt. Redan samma år tog Sverige tog revansch mot just Finland i VM-turneringen i Schweiz. Coachen Kent Forsberg fick fira ett VM-guld tillsammans med sin son.

Tillbaka i elitserien

Säsongen 2004/05 var det åter lockout i elitserien och vi fick åter igen se NHL-proffs spela matcher i högsta svenska ligan. Forsberg spelade tillsammans med flera andra stjärnor i Modo som åkte ut mot Färjestad i kvartsfinalen.

Nu startade en tour i Nordamerika där Forsberg hann representera tre klubbar innan han åter igen var tillbaka i Sverige och Modo 2009: Philadelphia Flyers, Nashville Predators och Colorado Avalanche. Nu hade Forsberg även börjat känna av den fotskada som skulle sätta punkt för karriären två år senare.

Mellan 2009 och 2011 fortsatte skadeproblemen. Forsberg gjorde några korta, men lyckade inhopp i moderklubben Modo som ändå missade slutspel två år i rad.

2011 gjorde en av vår tids största svenska hockeyspelare en sista comeback i NHL och klubben där han vunnit dubbla Stanley cup. Det blev två matcher. Sedan annonserade Forsberg på en presskonferens att karriären var slut.

OS-deltagande 2006 och 2010

Det vore tråkigt att avsluta ett inlägg om en såpass duktig spelare som Peter Forsberg med att skriva om skador. Alla sagor har dock ett slut. Skador till trots får vi inte glömma att Forsberg deltog i olympiska spelen både 2006 och 2010. 2006 tog Sverige guld i Turin när de allra bästa spelarna var med. Vi kunde äntligen titulera oss världens bästa hockeynation och spelare som Mats Sundin, Henrik Lundqvist, Nicklas Lidström med flera fick vinna ett stort mästerskap tillsammans. Forsberg hade en betydande roll i avgörandet mot Finland i finalen som Sverige vann med 3-2:

Peter Forsberg ställde alltid upp för vårt landslag. Anledningen till att vi inte fick se honom i den blå-gula tröjan oftare var helt enkelt att han spelade i så bra lag i NHL att han inte alltid fanns tillgänglig till VM i maj då slutspelet i Stanley Cup börjar. Det har dock blivit en del klassiska hockeyminnen även från världsmästerskapen på 2000-talet, inte minst vändningen mot Finland i Helsingfors 2003 då Sverige gick från underläge med 1-5 till seger med 6-5:

Spelsinne, psyke och fysik

Vad var det då som gjorde Peter Forsberg så bra? Naturligtvis hade han talang med puck och klubba och kunde åka skridskor. Det har de flesta hockeyspelare mer eller mindre. Det som gjorde Forsberg till en superstjärna var förmodligen en kombination av några faktorer:

  • Öga för spelet: han kunde slå geniala passningar till sina lagkamrater
  • Vinnarskalle: Forsberg ville vinna, till varje pris. När han inte vann, blev han förbannad!
  • Fysik: Forsbergs kropp tog mycket stryk. Det ingick i hans spelstil. Få spelare kunde sätta in så ”offensiva” tacklingar som Foppa och täcka pucken på ett liknande sätt.

Avslutningsvis kan vi bara hoppas att Sverige får fram fler lirare som Peter Forsberg. Det behövs för att vi ska kunna fortsätta hävda oss på den internationella hockeyarenan och växa som hockeyland!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.