Stanley Cup 2015: Carl Hagelin sköt Rangers till kvartsfinal

New York Rangers blev andra lag efter Anaheim att nå kvartsfinalerna i 2015 års upplaga av Stanley Cup. Stor matchhjälte blev Carl Hagelin som avgjorde matchen mot Pittsburgh på övertid.

New York Rangers 2-1 (sd) Pittsburgh, Rangers till kvartsfinal med 4-1 i matcher

Svenske forwarden Carl Hagelin har växt fram som en riktig slutspelsforward för New York Rangers. I ett tidigare möte i åttondelsfinalerna mot Pittsburgh spelade han fram till övertidsavgörandet när Kevin Hayes gjorde mål. I femte matchen nöjde han sig inte med en assist utan stod själv för det avgörande målet på övertid. Samtidigt gjorde Henrik Lundqvist en stabil insats i kassen när han motade 37 skott mot Sidney Crosby och company i Pittsburgh. I och med att Rangers vann matchen är de nu andra lag att gå vidare till kvartsfinal i serien efter att Anaheim slagit ut Winnipeg i fyra raka matcher.

New York Islanders 3-1 Washington, 3-3 i matcher

Det blir en avgörande ”game seven” mellan Islanders och Capitals. I sjätte matchen kunde New York gå ifrån till en 2-1-ledning efter en försvarsmiss av en adrenalinstinn Alexander Ovetjkin. Ovetjkin jagade ikapp en redan markerad John Tavares bakom egna kassen varpå det blev soprent framför och Nikolai Kulemin kunde göra 2-1 i mitten av tredje perioden. 3-1 kom i öppen kasse. Bäckström har varit lysande i slutspelsmatcherna så det vore snöpligt för honom om Washington åker ut redan i åttondelsfinalen. Hade Washington vunnit denna match hade det å andra sidan blivit ett tråkigt slut på Islanders kapitel på Long Island eftersom de flyttar till Brooklyn till nästa säsong.

Chicago 4-3 Nashville, Chicago till kvartsfinal med 4-2 i matcher

Nashville har gjort en fullgod insats i åttondelsfinalen mot Chicago men på det hela taget föll man mot ett bättre lag. I sjätte matchen hade man ledningen med 1-3 men åter igenn visade Blackhawks att de har en otrolig slutspelsmoral och kan jobba sig in i vilken match som helst. Simon Hjalmarsson vidare till kvartsfinal medan Filip Forsberg får fundera om han ska ansluta till ett Tre Kronor fyllt av stjärnor till Ishockey-VM i Prag i maj.

Calgary 7-4 Vancouver, Calgary till kvartsfinal med 4-2 i matcher

Unga Calgary Flames slog till slut ut Kanadas dominanter på västkusten. Vancouver Canucks med tvillingarna Sedin i spetsen, som var i final 2011 fick se sig slagna mot ett Calgary som visade på en otrolig mental styrka i sjätte matchen som inleddes till Canucks fördel: Ledning 0-3 halvvägs in i första perioden, varav det tredje målet kom efter att Calgary gjort ett målvaktsbyte. I slutet av första perioden fick Calgary dock ett psykologiskt viktigt reduceringsmål och i andra perioden klev deras förstakedja med Hudler, Gaudreau och Monahan fram och levererade. Förvisso gick Vancouver till andra periodvilan med en 3-4-ledning men i sista perioden anföll Calgary ursinningt och vände matchen till 5-4 med fyra minuter kvar. De två sista målen kom i tom kasse. De får nu möta Anaheim i kvartsfinalen. Den stora frågan för oss hemma i Sverige är nu: Kommer Daniel och Henrik Sedin att tacka ja till ishockey-VM i Tjeckien 2015 eller inte? Det kan vara den skillnaden som behövs för att Tre Kronor ska ta guld, precis som när bröderna var med i VM på hemmaplan 2013.

Tampa Bay 0-4 Detroit, Detroit leder med 3-2 i matcher

Slutspelsrutinerade Detroit har vänt vägskålen mot Tampa Bay. Efter andra matchen var det många som trodde att Red Wings skulle ha svårt att stå emot Tampas offensiv, men faktum är att Detroit har nollat Floridalaget två gånger nu. Det är dock en ojämn matchserie som kan sluta hur som helst. I förra mötet tappade Detroit en 2-0-ledning med fem minuter kvar och förlorade på övertid. Svårtippat och ovisst.