Dam-VM i fotboll 2015: Resultat från kvartsfinalerna

Kvartsfinalerna i 2015 års dam-VM i Kanada bjöd på stor dramatik med tre uddamålssegrar och ett straffavgörande. Carli Lloyd avgjorde matchen mellan USA och Kina med ett nickmål sex minuter in i halvlek. 1-0 blev även resultatet mellan mästarna från 2011, Japan, och uppstickaren Australien. De får möta England i semifinalen, som slog ut värdnationen Kanada med 2-1. Kvartsfinalen mellan Tyskland och Frankrike var i en klass för sig. Det kan mycket väl vara den bästa matchen i damfotbollssammanhang som spelats.

Tyskland slog Frankrike efter straffar

Första halvlek var helt och hållet Frankrikes. De spelade ett kreativt anfallsspel och tyskorna hade svårt att hänga med. Ställningen var dock 0-0 efter första halvan av matchen. I den andra halvleken kunde Tyskland flytta upp spelet något, men Frankrike fortsatte spela god fotboll rakt igenom. Även om deras anfallsspel avtog något hade de en solid defensiv. I 64:e minuten fick de utdelning. Louisa Necib fick bollen i straffområdet och kunde sätta 1-0 via en försvarare bakom en chanslös Angerer i tyska målet. En fransk seger såg nu ut att vara inom räckhåll, tyskorna hade hopplöst svårt att skapa något framåt mot den täta defensiven. 1-1 skulle dock komma, något slumpartat. I ett tyskt anfall sköts bollen på en fransk försvarares arm i straffområdet och resultatet blev därmed straff. Säkra straffskytten Celia Sasic gjorde inget misstag, utan kunde sätta 1-1 och i matchens 84:e minut var ställningen nu oavgjord.

Förlängningen blev mållös men inte odramatisk. Tempot var fortfarande högt, ingen kramp här inte. Spelarna haltade, blödde näsblod, fick gula kort. I slutet av andra förlängningskvarten kom bästa läget, för Frankrike, som missade öppet mål. Straffläggning väntade. Varje lag hade 5 straffar var. Även här fortsatte matchen hålla hög klass. Necib och Sasic gjorde sitt andra mål för kvällen. Behringer, Laudehr, Peter och Maroszan målade även för Tyskland. Thiney, Abily, Renard för Frankrike. I rundans sista straff klev 21-årige Claire Lavogez fram, pressad att näta bakom 36-årige veteranen Nadine Angerer i tyska målet. Straffen blev dock svag, Angerer gick åt rätt håll, och Tyskland blev klara för semifinal. Engelsmännen har upplevt det förut, nu var det Frankrikes tur. En fotbollsmatch varar i 90 minuter + tillägg, sedan vinner Tyskland på straffar. Det är bara att lyfta på hatten för den vinnarkultur de byggt upp samtidigt som vi konstaterar att Frankrike har framtiden för sig. De bästa lagen har blivit bättre och för svensk del gäller det att fundera på hur vi ska komma ikapp. Den här kvartsfinalen förtjänar att studeras om och om igen då den är en skolbok i hur fotboll ska spelas. Se och lär, Sverige!

Tyskland möter USA i semifinal 30 juni. Japan England möts 1 juli. Vinnarna går till final, förlorarna gör upp om bronset.