EM-kvalet: Två mål av Zlatan när Sverige slog Moldavien

Inför mötet med Moldavien hade Sverige en tuff kvalhöst. Ett av problemen har varit målskyttet. Trenden verkade hålla i sig i denna match då första halvleken slutade mållös trots svensk dominans. Då klev Zlatan Ibrahimovic fram. Eller snarare, han vred på huvudet en aning, och det räckte!

Två mål av Zlatan i andra halvlek

Alla mål räknas, oavsett hur de görs. Sekunder in i andra halvlek fick Sverige utdelning för sitt slit, på ett lite ovanligt sätt. Inspark Moldavien. Illie Cebanus sparkar till bollen som går i huvudhöjd på Zlatan som står placerad strax utanför Moldaviens straffområde. Just den här situationen är intressant. En icke-fotbollstränad person hade förmodligen duckat. En ”vanlig” fotbollsspelare hade kanske fått bollen i ansiktet. En van målskytt som Zlatan vrider till huvudet en aning och lyckas vinkla in bollen i mål. Världsklass, även om det ser en smula dråpligt ut i videon.

Andra målet kom på straff i 84:e minuten efter att Emil Forsberg blivit bryskt bortskuffad i Moldaviens straffområde. Även här gjorde Zlatan inget misstag. 0-2 blev slutresultatet och det betyder att Sverige är fortsatt tvåa i sin grupp. I EM-kvalet går alla ettor och tvåor till EM 2016 tillsammans med den bästa trean. Övriga treor får spela play-off mot varandra. Österrike slog Liechtenstein med 5-0 på bortaplan. Det betyder att de nu leder grupp G på 13 poäng före Sverige på 9 poäng. Ryssland jagar på tredje plats. Just nu har de 5 poäng i tabellen men risken är att det blir 8 poäng då bortamatchen mot Montenegro fick avbrytas på grund av att fansen kastade in saker på planen och betedde sig allmänt odrägligt. Bland annat blev Rysslands målvakt skadad av en bengal. Gissningsvis kommer matchen att dömas 3-0 till Ryssland, precis som när Sverige mötte Danmark i ”skandalen på parken” 2007 då en dansk supporter sprang in på planen och attackerade domaren.

Övriga resultat

I övriga matcher kan vi konstatera att England fortsätter gå som tåget i kvalet. 4-0 mot Litauen blev resultatet i helgen. Lars Lagerbäcks Island slog Kazakhstan borta med 3-0 och är nu nära en plats i EM. De ligger tvåa i sin grupp, en poäng efter Tjeckien. I samma grupp var Turkiet när att slå Holland. Turkarna ledde med 0-1 men Sneijder kunde kvittera på stopptid. Holland ligger 5 poäng bakom Island. Trögt kval för de oranga som tog brons i VM 2014. Apropå VM 2014 slog Tyskland planenligt Georgien med 2-0 på bortaplan. Grupp D är dock ett getingbo där Polen leder med 11 poäng före Tyskland och Skottland på 10 poäng. Det kommer att bli några intressanta interna möten i den gruppen att se fram emot!

Innan kvalet fortsätter i sommar för svensk del ska Sverige spela en vänskapsmatch mot Iran på Friends Arena.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.