CHL 2015/16: Luleå knappt vidare till åttondelsfinal

Luleå Hockey

I sextondelsfinalerna i Champions Hockey League hade Luleå med sig 3-0 från första mötet av två mot Färjestad. Bara att slå in matchbollen i returen alltså. Fullt så enkelt blev det inte.

Färjestad kvitterade i andra perioden

Efter en första period präglad av utvisningar hade Färjestad med sig 0-1. Fem minuter in i andra perioden utökade de ledningen till 0-2 och var nu alltså bara ett mål ifrån att kvittera tillställningen. Luleå spelade bitvis slarvigt och drog på sig många onödiga utvisningar. Det straffade sig, och tolv minuter in i mittenperioden kvitterade Johan Ryno serien med 0-3. Det såg dystert ut för hemmalaget som inte var på tårna hittills. Slarvet fortsatte i tredje perioden. Trots att Luleå fick spela i fem mot tre ett bra tag lyckades man inte etablera något vidare spel. Nio minuter in i tredje perioden fick man dock en spelvändning där Brendan Mikkelson kunde sätta viktiga 1-3 vilket innebar att Luleå hade ledningen med 4-3 totalt. En skör ledning förvisso, men den stod sig matchen ut och Luleå gick vidare till åttondelsfinalen. Rättvist om man tittar till båda matcherna, men för att slå finska Tappara i nästa runda bör man spela bättre än så här. Norrbottningarna har även inlett SHL trögt.

Så gick det för övriga svenska lag

Djurgården hade med sig en ledning med ett mål mot svenska mästarna Växjö inför andra matchen, i Växjö. Stockholmarna lyckades spela oavgjort, 3-3 och gick därmed vidare till nästa runda där finska Lukko Rauma väntar.

Frölunda slog Ingolstadt i en dramatisk förlängning. Efter varsitt powerplay i förlängningsperioden kunde Ryan Lasch avgöra i spel fem-mot-fem. Frölunda möter HC Litvinov i åttondelsfinalerna.

Skellefteå dominerade hemma mot HS Kosice och vann med 3-0. Skotten vann man med 45-9 vilket säger det mesta om matchen. Det får anses ha varit en tillfällighet att man förlorade första matchen på bortaplan. Skellefteå möter Berlin i nästa omgång.

HV71 spelade oavgjort i första mötet borta mot Ocelari Trinec (2-2). I hemmamatchen vann man dock med 3-1 och därmed är man klara för nästa runda där Espoo Blues väntar.

Sämre gick det för Linköping som förlorade bägge matcherna mot Bili Tygri Liberec, med totalt 4-10.