Champions Hockey League: Djurgården vann hemma, Luleå vann borta

Luleå Hockey

Första omgången av sextondelsfinalerna i Champions Hockey League 2015/16 har spelats och här kan du läsa om resultaten.

Djurgården slog Växjö

Det ena av två helsvenska möten var mellan Djurgården och svenska mästarna Växjö. Växjö inledde piggaste och radade upp några fina chanser utan att konvertera. Istället var det Djurgården som tog ledningen i powerplay efter 6 spelade minuter. Målskytt var Marcus Sörensen som nöp till från blålinjen. Även Växjö fick chansen i numerärt överläge, men lyckades inte få in pucken. Man visade dock upp ett kreativt powerplay, även om Djurgården var nära att få ett friläge efter slarv. Efter 14 minuter av perioden var det istället Djurgården som kunde utöka ledningen till 2-0 efter ett rappt handledsskott av Markus Ljungh. Knappt 10 sekunder senare reducerade Växjö, även det genom ett rappt handledsskott signerat Josh Hennessy. Målet var nästan en kopia av Djurgårdens 2-0. Första perioden slutade alltså 2-1 till hemmalaget i en snäll, men något slarvig tillställning.

Andra perioden blev en tillställning med rätt dålig ishockey. Växjö hade fortsatt svårt att göra mål, trots powerplay och friläge. Istället kopplade Djurgården greppet om matchen med 3-1 i powerplay efter 15 minuter spelade av perioden. Daniel Brodin stod framför kassen och styrde vackert in pucken. Tvåmålsledning för Stockholmarna inför slutperioden alltså.

Fem minuter in i sista perioden kunde Erik Josefsson lätt reducera till 2-3 efter slarv av Djurgården. DIF:s replik kom dock lika snabbt som Växjös 1-2 mål i första perioden. Fredrik Forsberg gjorde 4-2 på ett flygande anfall. Frågan var hur fokuserade de här lagen egentligen var på Champions Hockey League då de fortsatte slarva: Växjö i offensiven och Djurgården i defensiven. Richard Gynge blev till exempel bjuden på sitt andra friläge, som han brände. Litauiske målvakten Mantas Armalis var förmodligen matchens bästa spelare och räddade stundtals Djurgården. Växjö kunde dock göra 3-4 efter ytterligare en bjudning. Målskytt Joakim Hillding. Detta blev slutresultatet efter returmötet i Växjö. Frågan är om de inte vinner hemma med mer än ett mål och går vidare till åttondelsfinalen. Returmötet spelas 6 oktober.

Luleå slog Färjestad

I den andra helsvenska sextondelsfinalen skulle Luleå möta Färjestad på bortaplan. Luleå storsatsar säsongen 2015/16 och har målet att både vinna CHL och Swedish Hockey League (SHL). De är regerande mästare i Champions Hockey League. Inför matchen hade Färjestad sex raka segrar: Tre i CHL, en träningsmatch och två i SHL som just börjat. Det här var dock Luleås match. Norrbottningarna gjorde tre mål i fem-mot-fem. Målskyttet inleddes av Brendan Mikkelsson 1:19 in i andra perioden. Ett par minuter före pausvila fyllde Toni Rajala på till 2-0. Matchens höjdpunkt stod dock Johan Harju för. Cirka tio minuter in i tredje perioden gjorde han en foppadragning och fastställde slutresultatet 3-0. Luleå stänger den här sextondelsfinalen i hemmamatchen 6 oktober.

Samtliga resultat

Det gick trögt för de andra svensklagen. Som synes nedan förlorade Linköping mot tjeckiska Liberec med 4-1 efter hat-trick av Michal Bulir. Skellefteå förlorade oväntat mot slovakiska Košice med 4-3.  HV71 spelade 2-2 mot tjeckiska Třinec. Samtliga dessa lag har dock chansen att vända på hemmaplan, förutsatt att motivationen finns där.

Vítkovice Ostrava 0-2 Tappara Tampere
Espoo Blues 4-1 Adler Mannheim
IFK Helsinki 2-1 HC Davos
JYP Jyväskylä 2-2 TPS Turku
Bílí Tygři Liberec 4-1 Linköping HC
Lukko Rauma 5-3 Red Bull Munich
Oceláří Třinec 2-2 HV71 Jönköping
HC Košice 4-3 Skelleftea AIK