EM-kval 2016: Sverige klart för playoff efter vinst mot Moldavien

Fotbolls-EM

Inför sista matchen, mot Moldavien, i kvalet till fotbolls-EM i Frankrike 2016 fanns det en mikroskopisk chans att Sverige kunde ta sig direkt till VM. Det hängde dock på att Montenegro, utan något att spela för, skulle slå Ryssland på bortaplan. Så blev det naturligtvis inte, utan Sverige hamnade på tredje plats i grupp G, bakom Österrike och Ryssland.

Sverige slog Moldavien

Sverige inledde matchen mot Moldavien med ett högt tempo. Fina kombinationer, Källström testade vänsterkängan och Martin Olsson löpte på vänsterkanterna. Precis som mot Liechtenstein höll sig ytterbackarna högt. Sverige spelar med en 2-4-4 menade kommentatorn på Kanal 5, vilket var en bra beskrivning. Zlatan Ibrahimovic fick sällskap av John Guidetti från start. Det märktes att Guidetti ville göra mål och han fick även chansen efter 11 minuter, men Moldavisk back räddade på mållinjen. Zlatan såg inte helt 100%-ig ut, han fick bollen för långt ifrån sig hela tiden och frågan är om han är helt fri från sina tidigare skador i år? Efter 21 minuter hade Sverige haft 5 hörnor, samtliga uddlösa. Det måste laget jobba på inför playoff då sådana situationer kommer att vara avgörande. Efter 23 minuter hittade Mikael Lustig Zlatan med en lysande passning. En kylig Ibrahimovic drog målvakten och satte 1-0 i öppet mål.

Ledningen utökades till 2-0 i andra halvlek då Moldaviens målvakt var långt ute och seglade. Erkan Zengin satte 2-0 i öppet mål, assisterad av Guidetti. Nu kändes matchen avgjord. Sverige hade dominerat spelet hittills och Moldavien skapade i stort sett ingenting. I 57:e minuten bytte Hamrén klokt nog ut Källström och Ibrahimovic då bägge hade gula kort. Vid ett till gult kort hade de missat den första playoffmatchen. Nu dog dock tempot i matchen också och sista halvtimmen blev ett sömnpiller. Moldavien lyckades skrapa fram sin enda målchans i matchen, men nickade utanför. Även Lustig byttes ut, i 83:e minuten och det var egentligen det sista som hände. Precis som i förra matchen gjorde Sverige sitt jobb idag.

Om vi ska summera Sveriges resa hittills kan vi konstatera att i detta sammanhang hade de flesta av oss förväntat sig mer. Vi slapp stornationer som Tyskland, Italien och Spanien. Dessutom fick vi ett och annat resultat med oss då Ryssland tappade poäng mot både Österrike och Moldavien inför slutstriden. På grund av två katastrofala insatser i näst sista kvalomgången ändrades dock allt och vi fick ställa in oss på att säkra en tredjeplats istället. Givet att vi tar oss till EM via playoff krävs mycket mer än så här.