Sverige slog Tyskland på straffar i U19-Europamästerskapen i fotboll för damer 2015

De svenska U19-damerna är i final i EM efter att ha slagit Tyskland på straffar i semifinalen. Europamästerskapen 2015 spelas i Israel 15-27 juli. Åtta lag kvalificerade sig till turneringen och gruppspelet avgjordes i två grupper där de två främsta lagen i varje grupp gick vidare till semifinal. Lagen som gick till semifinal är även per automatik kvalificerade till U20-VM.

Sverige slog Tyskland på straffar

Sverige tog sig till semifinal mot Tyskland efter att ha blivit grupptvåa bakom Frankrike, före Danmark och värdnationen Israel. Svenska damerna har dålig statistik mot tyskorna i mästerskapssammanhang, senaste förlusten kom i åttondelsfinalen i sommarens dam-VM. Semifinalen började heller inget vidare, med tysk ledning redan i 11:e minuten. Tio minuter senare kvitterade dock Tove Almqvist med ett vackert skott. Stina Blackstenius gav dessutom Sverige ledningen strax före halvtid. Nu fanns det hopp för en svensk seger och svenskorna spelade kontrollerat i början av andra halvlek och hade dessutom chans på 3-1. Istället kvitterade Tyskland på en chans som verkade uppstå från ingenstans. Än värre blev det när de dessutom tog ledningen med cirka kvarten kvar att spela. Det som verkade så bra såg nu ut att bli ytterligare en svensk förlust mot Tyskland. I 88:e minuten fick Blackstenius chansen igen via ett friläge. Avslutet studsade på målvakten via tyska in i mål och nu hade Sverige kvitterat. Förlängning väntade och ställningen förblev 3-3 efter 90 + 2 x 15 minuter spelade. Matchen hade gått till straffsparkar. Som svensk har vi goda erfarenheter av straffar efter U21-herrarnas finalseger mot Portugal i Europamästerskapen tidigare i sommar.

Straffläggningen inleddes med att bägge lagen satte sina straffar. Sedan var det dock Sverige för hela slanten. Två dåliga straffar av Tyskland och två ruskigt säkra straffar från svenskorna gav Sverige två matchbollar. Sverige satte även straff nummer fyra och är därmed klart för final mot Frankrike eller Spanien, beroende av resultatet i andra semifinalen. Stor straffhjälte blev Emma Holmgren i det svenska målet som iskallt räddade två straffar.

Finalen spelas 18:30 måndag 27 juli och visas på Eurosport.