Stanley Cup 2015: Tre poäng av Nicklas Bäckström

Washington förlorade första hemmamatchen mot New York Islanders och låg därmed under med 1-0 i matcher i Stanley Cups åttondelsfinaler. I returmötet var man illa ute i andra perioden och låg undan med både 0-2 och 1-3. Då klev Nicklas Bäckström fram.

Washington 4-3 New York Islanders, 1-1 i matcher

New York Islanders ledde med 2-0 i andra perioden och det såg mörkt ut för Washington. Tack vare en assist från Nicklas Bäckström kunde Karl Alzner dock reducera ledningen. I de efterföljande sekvenserna skapade Washington tryck mot New York Islanders mål. Då slog den sedvanliga hockeylogiken till och istället för en kvittering för hemmalaget gjorde gästerna 1-3. Tack vare fint förarbete av Bäckström kunde dock ryske superstjärnan Alexander Ovetjkin göra sitt första slutspelsmål. Viktigt för matchen, viktigt för Ovetjkin och otroligt viktigt för Washington att de får igång sin första line. I början av tredje perioden kunde ”Bäckis” kvittera till 3-3. Jason Chimera fullbordade vändningen med sitt 4-3-mål. Nästa möte spelas i New York.

Vancouver 4-1 Calgary, 1-1 i matcher

”Svensklaget” Vancouver var i brygga efter att ha förlorat första omgången i slaget om västra Kanada på ett snöpligt sätt, där Eddie Läck i målet fick kapitulera med 30 sekunder kvar av matchen. Andra matchen blev en kaosartad historia med mängder av slagsmål och utvisningar. Det var dock Vancouver som gick segrande ur fighten. Daniel och Henrik Sedin gjorde sina första slutspelspoäng (Daniel mål, assisterad av Henrik, på typiskt ”Sedinmanér”). Nästa match spelas i Calgary.

Montreal 3-2 (sd) Ottawa, 2-0 i matcher

Ottawa hade utlovat hämnd på Montreals P.K. Subban efter en ful slashing i första matchen. Så blev det dock inte. Istället kunde Subben göra mål i andra perioden. Denna match fick avgöras på övertid där Montreal gjorde det avgörande målet. De leder nu med två matcher inför nästa möte i Ottawa. Slaget om östra Kanada fortsätter..

Nashville 6-2 Chicago, 1-1 i matcher

I första matchen gjorde Chicago en mäktig vändning när de tog igen ett 0-3-underläge efter första perioden och kunde vinna med 4-3 på övertid. I natt hade Nashville bytt taktik och gjorde nu tre raka mål i tredje perioden istället. Strongt att komma tillbaka efter att ha tappat första matchen. Svenske Filip Forsberg gjorde sitt första Stanley Cup-mål för Nashville.