Stanley Cup 2015: Resultat från första åttondelsfinalerna

Första omgången i Stanley Cup-slutspelet 2015 är spelad och nedan är resultaten.

Montreal 4-3 Ottawa, 1-0 i matcher

Första matchen i slaget om östra Kanada förväntades bli en holmgång och så blev det också. Svenske Jacob de La Rose kunde inte likna stämningen i Bell Centre, Montreal, vid något han sett tidigare. Svensken fick gott om speltid och slutade på +/-0 i förlustmatchen där Ottawa fick den bästa starten med 1-0 efter första perioden men där Montreal trampade gasen i botten i andra perioden med fyra mål mot Ottawas två. Slutperioden blev mållös.

Nashville 3-4 (sd) Chicago, 0-1 i matcher

Efter första perioden såg detta ut att bli Nashvilles kväll. Hemmalaget ledde nämligen med 3-0 och såg ut att kunna spela av resten av matchen. Slutspelsgiganten Chicago hade dock andra planer. 01:43 i andra perioden tryckte Simon Hjalmarsson in 3-1 bakom Pekka Rinne, och sedan flöt det på. Efter två spelade perioder var ställningen 3-3. Efter en mållös sista period krävdes det förlängning för att skilja lagen åt. I första förlängningsperioden var temot rasanade högt. Det var dock först i femte perioden som Duncan Keith kunde avgöra till Chicagos fördel.

Vancouver 1-2 Calgary. 0-1 i matcher

Helkanadensiskt möte med svensk inblandning. Bröderna Sedin och Alexander Edler på offensiven för Vancouver och Eddie Läck i målet.  Det var hemmalaget som inledde starkast med 1-0 (assist Edler) i andra perioden. Dock blev slutresultatet allt annat än roligt för Canucks: Calgary kvitterade i slutperioden och med 30 sekunder kvar av matchen satte de även andra målet för kvällen bakom en olycklig Läck. Nya tag i nästa match, då kanske vi får se lite mer av Sedinarnas trolleri. Det behövs om Vancouver ska vända det här.

Washington 1-4 New York Islanders, 0-1 i matcher

Washington med Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin får gälla som favoriter i denna matchserie. Dock åkte de på en chockförlust i första matchen. Islanders började bäst med 0-1 som Marcus Johansson kvitterade en minut före första periodpausen. Gästerna återtog dock initiativet med två mål i andra perioden. Brook Nelson hade en bra kväll med två mål. Washingtons offensiv kom aldrig riktigt igång. Det blir intressant att se var denna serie leder. De senaste åren har Washington gjort hyggliga prestationer med mängder av mål i serien medan det liksom tagit stopp i slutspelet.

Tampa Bay 2-3 Detroit, 0-1 i matcher

Ännu en bortavinst i denna första omgång, här signerad Detroit Red Wings som gästade Tampa i Florida. Stor matchhjälte blev Tjeckiske rookiemålvakten Petr Mrazek som gjorde en mängd fantastiska räddningar, 44 stycken totalt. Hans lagkamrater effektivare framåt med ett mål mer än Tampa, trots 30 (!) skott färre. Främlingslegionen Detroit, som traditionellt har många svenskar i laget, har fått klara sig utan Johan Franzén som inte spelat en match sedan han drog på sig en hjärnskakning 6 januari. Det blev inga svenska poäng denna match, dock ett par ryska: Pavel Datsuyk gjorde två mål för Detroit.

St Louis 2-4 Minnesota, 0-1 i matcher

En uppgörelse mellan två storväxta lag. Här smällde det ordentligt och mitt i hetluften var svenska Minnesotabacken Jonas Brodin. I målporotokollet var det Minnesota som var bäst och man hade en 0-2-ledning efter två spelade perioder. Patrik Berglund hade en assist på St Louis reduceringsmål och Alexander Steen gjorde sitt första slutspelsmål för i år, men Minnesota kunde avgöra matchen med två mål i öppen kasse.

New York Rangers 2-1 Pittsburgh, 1-0 i matcher

Henrik Lundqvist i huvudrollen i Madison Square Garden när Rangers är på jakt efter ytterligare en finalplats i Stanley Cup efter förlusten mot Los Angeles Kings förra året. Det var hemmalaget som inledde starkast med mål redan efter 28 sekunder signerat Derick Brassard. I samma period kom även 2-0 och det såg ut att bli en komfortabel kväll i New York. Pittsburgh skärpte dock till sig i andra perioden och fick in en reducering. Lundqvist tvingades till 25 ingripanden i matchen när pingvinerna tryckte på för en kvittering. Efter 60 spelade minuter kunde Rangers dock vinna välförtjänt efter en stabil insats.

Anaheim 4-2 Winnipeg. 1-0 i matcher

Winnipeg var det femte kanadensiska laget att ta sig till årets slutspel i Stanley Cup och de ställdes mot mästarna från 2007: Anaheim. Corey Perry gjorde två mål och svenske Hampus Lindholm stod för en assist när Anaheim gick ifrån i slutperioden. Annars var det Winnipeg som inledde bäst och man ledde med 1-2 inför period 3. Stark avslutning på matchen av Anaheim alltså.

…samtidigt i Sverige

I SM-finalen mellan Skellefteå och Växjö lyckades Växjö ta ytterligare en skalp på bortaplan när man slog Skellefteå i match 3. Växjö leder nu matchserien med 2-1 och kan gå ifrån till 3-1 på hemmaplan i nästa omgång. Detta har utvecklats till en otroligt svårtippad matchserie. Vi tippade fyra raka till Skellefteå innan finalserien drog igång och får nu omvärdera det. Dock tror vi fortfarande att guldet går till Västerbotten även i år, men risken är att det blir en serie om fler matcher, kanske till och med sju?