SHL: Resultat kvartsfinal 2 och omgång 1 av kvalserien

Kvartsfinalerna i Swedish Hockey League rullar på samtidigt som kvalserierna har dragit igång. Efter två omgångar i kvartsfinalerna är det oavgjort i samtliga matchserier förutom i mötet mellan mästarna Skellefteå och Brynäs där de förstnämnda leder med 2-0 i matcher. Grinigt värre mellan Luleå och Frölunda. Ny bortaseger i mötet mellan Örebro och Växjö. Modo och Rögle sätter tonen i kvalserien medan Malmö och Leksand verkar svajiga.

Luleå Hockey

SHL Kvartsfinal 2:

Luleå 2-1 Frölunda (1-1 i matcher)

Frölunda vann det första mötet i Göteborg och returmötet i Coop Arena, Luleå kommer att bli ihågkommet som en riktigt ful historia. Vi kan börja med målen, samtliga kom i Powerplay: Luleå tog  ledningen med 1-0 efter cirka två minuter i första perioden. Frölunda kvitterade i slutet av den andra och Luleås Chad Billins kunde sätta avgörande 2-1 i mitten av den tredje perioden. I övrigt kantades matchen av utvisningar och slagsmål och annat otyg. I första matchen åkte Luleås Cam Abbott på en ful huvudtackling och fick utgå. Inför den här matchen var Frölundas spelargång full av grus, enligt uppgift var det en Luleåspelare som busat. Åtta minuter in i tredje perioden exploderade krutdurken och slagsmål utbröt över hela isen. Mathis Olimb blev irriterad på Luleås Emil Sylvegård som svarade med att sätta en klubba i ansiktet på norrmannen. Bänkade Pontus Widerström hoppade in och tog ett slagsmål med Luleås Per Savilahti Nagander. Widerström lyckades med konststycket att få 49 utvisningsminuter utan att ha spelat en sekund i matchen! Totalt delades 19 tvåminutersutvisningar ut, och 3 femminutare + matchstraff.

HV71 3-2 Linköping (1-1 i matcher)

Linköping hade med sig 1-0 i matcher från första omgången. De fortsatte bra i Jönköping och kunde ta ledningen med 1-2 i andra perioden. I tredje spelade dock HV71 upp sig och kunde både kvittera och ta ledningen inom några minuter i slutet. 2-2 kom efter 16.27 och 3-1 med drygt en minut kvar att spela. Bra för moralen. Detta är en lite snällare matchserie än den mellan Luleå och Frölunda, trots att Andreas Jämtin är med. Vi får se om det håller i sig. Snälla pojkar vinner inga (hockey)pokaler.

Örebro 2-5 Växjö (1-1 i matcher)

I första matchen vände och vann Örebro hemma mot favorittippade Växjö. Skulle Växjös slutspelsnerver hålla för att vända på skutan? Svaret var ja. Robert Rosén hade en lyckad kväll och satte 0-1 i första perioden och 0-2 i andra. I mittenperioden gjorde Växjö 3 mål inom 8 minuter och ställningen inför tredje blev till slut 1-4. Willsie satte en (för) sen reducering för Örebro och Nicholas Johnson satte den sista spiken i Örebros kista med Växjös femte mål. Frågan är om inte det här är Växjös serie nu.

Brynäs 2-4 Skellefteå (0-2 i matcher)

Brynäs inledde piggt och radade upp chanser mot Skellefteås mål. Även om Skellefteå tog ledningen med 1-0 kunde Gävlelaget både kvittera och ta ledningen med 2-1 i första perioden. I andra perioden fortsatte Brynäs trycka på och det kunde lika gärna ha resulterat i ett par mål till. De blev dock drabbade av hockeylogik: Skellefteå kvitterade och ställningen var 2-2 efter två spelade perioder. I tredje perioden stod matchen och vägde. Då klev Skellefteås Janne Pesonen fram. Med en och en halv minut kvar att spela fick han en droppass från Andrew Calof. Pang så var matchen avgjord. 4:an kom i tom kasse. Enorm fördel Skellefteå nu.

Kvalserien omgång 1:

Leksand 3-4 Malmö

Årets första kvalmatch mellan ett lag från SHL och ett allsvenskt lag spelades i Leksand. Det började bra för Dalmasarna som tog ledningen med 1-0 i första perioden och 2-0 tidigt i andra. Sen vände matchen. Malmö fick in en reducering i mitten av andra perioden och en otroligt viktig psykologisk kvittering med 5 sekunder kvar av samma period. Leksingarna lyckades dock repa sig och åter ta ledningen i början av tredje perioden men visade sedan en av anledningarna till varför de slutade näst sist i SHL: De kan inte knyta ihop matcher. Malmös Himelfarb gjorde sitt andra mål för kvällen halvvägs in i tredje. Med en och en halv minut kvar att spela satte Mattias Persson avgörande 3-4 till skåningarna. Det här kan bli en riktigt spännande serie mellan två svajiga lag.

Modo 3-0 Vita Hästen

Modo kom sist i SHL i år och mycket av mediebruset har handlat om lagets värvning av före detta NHL-spelaren Donald Brashear, som är mest känd som en enforcer. Idag visade han dock andra kvalitéer när han satte 1-0 efter en styrning i Powerplay. Många pusselbitar föll på plats där för Övikslaget som inte fått till det i numerärt överläge under säsongen. Modo vann skotten med 37-19. 2-0 kom i början på tredje perioden och 3-0 i tom kasse. Fördel Modo. Nu måste Vita Hästen försöka vända det här på hemmaplan i Norrköping.

Västerås 3-4 Rögle

Ny chans för Västerås att direktkvalificera sig till SHL efter att ha förlorat direktkvalet mot Karlskrona. Motståndet utgörs av Ängelholmslaget Rögle som har goda erfarenheter av att kvala in till SHL. De gjorde en kort sejour i högsta ligan 2012-13 innan de åkte ut igen 2013-14. Ny chans att gå upp nu efter att ha dominerat kvalserien. Västerås fick tidigt chansen i spel fem-mot-tre men istället var det Rögle som lyckades ta ledningen i Powerplay. 0-1 efter första perioden. Tre minuter i andra perioden fick dock hemmapubliken jubla när Stefan Gråhn kvitterade. Jublet blev dock kortvarigt eftersom Rögles Christopher Liljewall satte 1-2 bara 14 sekunder senare. Rögle utökade sedan ledningen till 1-3 men då var det Västerås tur att komma med en snabb replik, bara minuten senare. 2-3 efter två spelade perioder alltså. I tredje perioden visade sig Gråhn upp åter igen och kvitterade på nytt Rögles ledning. Avgörande 3-4 kom i Powerplay då Jordan Smotherman gjorde mål efter en fin passning av Jack Connolly. Fördel Rögle, uppförsbacke Västerås efter en match spelad.