Profilen: Daniel Alfredsson

Det är dags att fokusera på ytterligare en idrottsprofil och i det här inlägget har vi valt ishockeyspelaren Daniel Alfredsson som just meddelat att han slutar med hockeyn. I Sverige nådde Alfredsson kanske aldrig samma stjärnstatus som till exempel Mats Sundin och Peter Forsberg, frågar du vem som helst med ett hockeyintresse i Ottawa vem de tycker är störst får du förmodligen ett annat svar än i Stockholm eller Örnsköldsvik.

En lojal ledare

Mellan 1999-2013 var Alfredsson lagkapten i Ottawa Senators. Stora delar av sin karriär utgjorde han en del i en vass kedja tillsammans med Dany Heatley och Jason Spezza. Största framgången med Ottawa Senators nåddes i Stanley cup-slutspelet 2007 där man tyvärr förlorade i finalserien mot Anaheim Mighty Ducks.

För de av oss som följt hockey-VM minns vi Alfredsson som en lojal kille som alltid kom hem och spelade för Tre Kronor de gånger Ottawa åkt ut ur NHL/Stanley cup. Det resulterade i fyra vm-medaljer: brons 1999 och 2001, silver 1995 och 2004. Tyvärr inget VM-guld. Alfredsson var dock med i guldlaget i olympiska spelen i Turin 2006 vilket får ses som hans största merit. 2014 blev det os-silver efter att vingklippt svenskt lag förlorade finalen mot Kanada. VM 2012 var Alfredsson kapten för Tre Kronor.

Kärriären summerad

Daniel Alfredsson föddes i Göteborg 1972. Under lockouten 2004-2005 var han med och ledde Frölunda HC till ett SM-guld för sin hemmaklubb. I draften 1994 blev han vald i sjätte rundan som 133:e spelare, av Ottawa Senators. 1995-1996 gjorde han sin första NHL-säsong och blev belönad med Calder Trophy som årets rookie, precis som Peter Forsberg något år tidigare. Efter diverse skade- och kontraktsproblem lossnade det ordentligt för Alfredsson som blev kapten för Ottawa Senators 1999. Det var en titel han skulle ha ända till 2013 då han valde att gå till Detroit för en chans att vinna Stanley Cup.

Det blev dock ingen Stanley Cup för ”Alfie” som, precis som Mats Sundin, får nöja sig med att bli ihågkommen som en omtyckt ledare på isen.

Som en sista gest skrev Daniel Alfredsson ett kontrakt på en match med Ottawa för en avtackning i december 2014. Vi på Betbonus kommer ihåg honom främst för hans insatser i Tre Kronor. Oavsett i vilka små ishallar ute i Europa VM spelades i kom Alfredsson hem och spelade. Han var lysande i OS guldåret 2006. Hög högstanivå och en duktig tvåvägsspelare.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.