Ny plattmatch av Sverige i EM-kvalet

Larsson Fotboll

Sverige hade allt i egna händer inför matcherna mot Ryssland och Österrike i kvalet till fotbolls-EM 2016. Efter två riktigt usla insatser som inleddes med förlust mot Ryssland är det inte längre så. Vi måste nu förlita oss på andra resultat alternativt sikta in oss på play off. Gårdagens insats mot Österrike var under all kritik.

1-4 mot Österrike

Erik Hamréns mannar har blivit ökända för att spela dåligt i inledningarna på matcherna för att s
edan spela upp sig. Mot Österrike var tanken att man skulle komma ut med vilja och energi. Det gjorde man också, i ungefär sju minuter. I åttonde minuten orsakade Kim Källström en straff efter att ett Österrikiskt inkast (långa inkast är deras signum) ställt till det i svenska försvaret. Förhoppningen var annars att Källström, som missade matchen mot Ryssland, skulle bidra med lite offensiv kraft framåt, inte agera back. Alaba satte iskallt straffen. 1-0 Österrike.

En halvtimme senare hade Sverige fortsatt varit med i matchen, utan att skapa några klara målchanser. Nu var det ett nytt inkast som skapade hönsgård i vårt försvar. Av någon anledning blev Källström åter igen satt i en defensiv roll, mot jätten Harnik, som kunde nicka in 2-0 bakom Andreas Isaksson. Gissningsvis berodde det på en kommunikationsmiss med en för dagen övertänd Andreas Granqvist. Österrike hade bud på mer, men Isaksson kunde göra en fotparad på ett friläge innan halvtidsvilan.

I andra halvleks 63:e minut kom Sveriges chans. Ett inlägg nådde så småningom Marcus Berg men Österrikes målvakt Robert Almer, som för övrigt var lysande, reflexräddade. Då Sverige satsade framåt öppnade sig laget bakåt. I 76:e minuten blev försvaret totalt uppsnurrat och Jarno kunde sätta 3-0 i öppet mål. Sverige lyckades skrapa fram en ny chans men Almer dubbelräddade. Istället kom 4-0 i 88:e minuten.

Sveriges tröstmål kom när klockan stod på 90 minuter. Zlatan Ibrahimovic levererade too little too late. Nu är Sverige fyra i gruppen, två poäng efter Ryssland med två omgångar kvar. Dessutom jagar Montenegro hack i häl, en poäng bakom. Sverige möter Liechtenstein borta och Moldavien borta i de två avslutande kvalmatcherna. Om vi ska ha en chans till andraplatsen i gruppen måste Ryssland förlora en av sina matcher och vi måste ha full pott. Ska vi ställa ett litet hopp till att Montenegro kan skrälla mot ryssarna på bortaplan? Annars får vi sikta in oss på play off, såvida inga fler katastrofer inträffar och vi blir nedpetade till fjärdeplatsen..

Island klara för fotbolls-EM

Efter segern mot Holland i första matchen denna kvalomgång behövde Lars Lagerbäcks Island endast en poäng hemma mot Kazakstan. Det blev precis så. 0-0 innebar Islands första avancemang till ett större mästerskap någonsin. Det blir spännande att följa dem i Europeiska mästerskapen 2016! Hollands svacka blir allt djupare däremot. De följde upp förlusten mot Island med 0-3 mot Turkiet. Nya coachen Danny Blind är därmed första tränaren i landets historia som inlett med två raka förluster. Det återstår att se om de kan reparera skadan. Just nu ligger de på fjärde plats, två poäng bakom Turkiet. Sverige möter Holland i kvalet inför fotbolls-VM 2018.

Förutom Österrike och Island är fler lag klara för turneringen: Tjeckien och England gör värdlandet Frankrike sällskap sommaren 2016. Förhoppningsvis kan Sverige tråckla sig till en plats så småningom. Då måste dock en förändring av något slag ske…

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.