Luleå föll borta mot Tappara i Champions Hockey League

Luleå Hockey

Luleå lyckades traggla sig vidare till åttondelsfinal i Champions Hockey League 2015-16 efter stora problem mot Färjestad i avgörande hemmamatchen. I åttondelsfinalen väntade finska Tappara. Tappara leder finska hockeyligan och stod för tufft motstånd i en defensiv kamp. Första matchen av två spelades i Finland.

Tappara tog ledningen i första perioden

Tappara hade ett spelmässigt övertag mot Luleå som såg lite trögt ut. Bägge lagen gjorde dock solida, defensiva insatser och målvakterna spelade bra. Hemmalaget fick med sig en 1-0 ledning in i andra perioden efter att Otto Rauhala styrt in ett backskott med två minuter kvar av perioden. Psykologiskt viktigt mål som domaren var tvungen att ringa på då det såg ut som att Rauhala använde handen för att styra in pucken. Mittakten slutade mållöst men Tapparas spelövertag fortsatte. De vann skottstatistiken i andra perioden med 8-3.

Luleå ryckte upp sig i tredje perioden

I tredje perioden spelade Luleå upp sig något. Det gav även utdelning. Johan Forsberg dumpade pucken mot Karhunen i finska målet. En jobbig studspuck som Karhunen tvingas lämna retur på. Christoffer Mastomäki slår in returen. Kvitterat efter sex spelade minuter i slutperioden. Glädjen blev dock kortvarig: ett par minuter senare slår Jani Lajunen in 2-1 efter ett vackert anfall. Detta blir även slutresultatet i matchen. Även om det blev förlust är det ett helt ok resultat för Luleå att ta med sig hem. De fick med sig ett bortamål och förlorade ”bara” med ett måls marginal. Trampar man bara på lite och gör en bra match i returmötet om en vecka kan det här gå vägen.

Djurgården 1–2 Lukko

Kommentar: Som synes gick det trögt för alla svensklag utom Skellefteå som fick med sig en 2-5 seger borta mot Berlin. Frågan är dock om inte Frölunda och Djurgården kan vända det här på hemmaplan i returmötet 10 november. Det blir tuffare för HV71 som förlorade med två måls marginal mot finska Espoo. Samtliga finska lag vann förresten, förutom Kärpät som fick se sig besegrade av Sparta Prag. Vi ser fram emot returerna i vad som verkar vara tämligen öppna matcher, med ett par undantag.