Plattmatch av Malmö mot Sjachtar Donetsk i Champions League

Efter den fina hemmamatchen mot Ukrainska Sjachtar Donetsk i Champions League 2015-16 tidigare i höst var förhoppningarna stora att Malmö kunde ta poäng även på bortaplan och därmed säkra en plats i Europa League. Så blev det inte. Sjachtar kom ut som det bättre laget och fick friläge redan i första minuten. Johan Wiland i Malmös mål, räddade dock. På grund av oroligheterna i Ukraina spelades matchen på Arena Lviv som innebär ungefär 120 mils resa för bägge lagen. Malmö FFs usla bortafacit i turneringen fortsätter dock.

Sjachtar Donetsk bättre matchen igenom

Inför mötet hade Sjachtar varit mållösa i fem raka Champions Leauge-matcher. I senaste mötet med Malmö var de hopplöst ineffektiva och det verkade för en stund hålla i sig. Malmö spelade med låg box och blev tillbakapressade. Den höga pressen skåningarna applicerade i hemmamötet var som bortblåst. Dock verkade Ukrainarna inledningsvis lite konfunderade när de fick lägen i Malmös box. Efter sju minuters spel blev Oscar Lewicki skadad, en hjärnskakning, efter en närkamp. Erdal Rakip, som var bra förra matchen, ersatte. Malmö stod upp hyfsat 25 minuter. De lyckades till och med skrapa fram en målchans när Markus Rosenberg slog en briljant boll till Nikola Djurdjic. Djurdjic fick bra tryck i skottet men hade för dålig vinkel. Nu inleddes dock en frenetisk press av Sjachtar. De visade upp ett varierande anfallsspel och hade både en och två vassa chanser, men Wiland räddade. Efter 28 spelade minuter räddade Wiland på nytt, men returen gick till Olexandr Gladiky som kunde göra 1-0. Totalpassivt malmöförsvar som inte hann med. Efter runt en halvtimmes spel var bollinnehavet ungefär 70% för hemmalaget, 12-2 i skottförsök och 3-0 i hörnor. I förra matchen hade de förvisso stort bollinnehav men dominerade inte spelet på samma sätt.

2-0 på straff inledde andra halvlek

Malmö kom undan med blotta förskräckelsen i första halvlek och det var tur att det endast stod 1-0. Man hade ändå en förhoppning att matchen skulle byta skepnad i andra halvlek. Inte då. Efter en minut gjorde Darijo Srna 2-0 på straff. Wiland var på bollen men lyckades inte rädda. Anledningen till straffen var ganska symbolisk för Malmös försvarsspel den här kvällen: en back som inte hängde med. 3-0 kom 10 minuter senare via Eduardos fötter. Allt gick verkligen fel den här kvällen för Malmö. Förutom skadan på Lewicki fick Jo Inge Berget kliva av i halvtidsvilan. Rimligtvis störde det Skånelaget, men helheten var såpass dålig att det förmodligen inte hade påverkat slutresultatet. Förutom långsamt försvarsspel fungerade inte anfallsspelet. Vladimir Rodic hade stora problem med första touchen och fick inte till det. Rosenberg var stundtals osynlig. Dessutom gjorde man en massa konstiga juniormisstag. Som när Victor Yotoun gav bort bollen på egen planhalva och orsakade 4-0. Wiland räddade förvisso första läget, men returen slogs in, precis som vid 1-0. Faktum är att Johan Wiland var Malmös bästa spelare den här kvällen, trots fyra insläppta mål. Han var på bollen vid tre av målen, men kan knappast förväntas städa bort returerna.

I de två matcher vi har sett lagen mötas har de visat upp en hög högstanivå men även en låg lägstanivå. Nu gäller det att Malmö visar upp sin absolut högsta nivå i mötet med Paris SG för att kunna skrälla till sig en poäng. Det är nämligen det som kommer att krävas om man ska kunna konkurrera om tredjeplatsen i gruppen och en plats i Europa League. 25 november gästar Zlatan Ibrahimovic och de andra stjärnorna i PSG Malmö. PSG föll borta mot Real Madrid i kvällens omgång. Det betyder att Real Madrid toppar grupp A på 10 poäng. PSG ligger tvåa på 7 och Sjachtar Donetsk trea på 3p och Malmö sist på 3p. Inbördes målskillnad skiljer mellan Sjachtar och Malmö.