Frölunda vann Champions Hockey League 2015-16

Frölunda nådde final i Champions Hockey League, precis som säsongen 2014-15 där man föll mot Luleå. Precis som förra året tog man en snabb ledning med 2-0, och precis som förra året reducerade motståndarna i slutperioden. Där avtar likheterna.

Frölunda slog Kärpät med 2-1

Finalen spelades på bortaplan, mot finska Kärpät, i Uleåborg. Frölunda tog sig till final genom att nå full pott i gruppspelet där man ställdes mot finska JYP och brittiska Sheffield Steelers. Sedan slog man ut tyska Ingolstadt i första slutspelsrundan och finska Tappara i åttondelsfinalen. Kvartsfinalen blev en repris på fjolårets final och den här gången segrade Frölunda över Luleå på straffar. I semifinalen mot Schweiziska Davos, som sensationellt slog ut Skellefteå, gick det trögt i första matchen. Frölunda fick ”bara” 1-1 hemma, men vann istället på bortaplan med komfortabla 5-0.

Kärpäts väg till finalen gick även den via full pott i gruppspelet (mot Vienna och Krefeld). I första slutspelsrundan avfärdade man Düsseldorf relativt enkelt medan man fick slita betydligt hårdare för att besegra Prag med totalt 6-5 (underläge 2-4 från första matchen) i åttondelsfinalen. Kvartsfinalen blev en helfinsk uppgörelse där Kärpät slog ut Espoo Blues och det blev även dubbelt finskt i semifinalen där Lukko Rauma besegrades med uddamålet.

I finalen hade alltså Kärpät hemmaplan, men det var Frölunda som började bäst. Ryan Lasch och Spencer Abbott gjorde både 1 och 2-o inom loppet av en och en halv minut i slutet på perioden. Mittakten blev mållös. I tredje perioden låg Kärpät på för att utjämna tillställningen. Reduceringen kom också, på en studspuck som hittade maskorna bakom Lars Johansson i målet. Kärpät låg på för en kvittering men lyckades inte få hål en till gång på ett Frölunda som försvarade sig effektivt. Guldet i årets upplaga av CHL gick alltså till Göteborg som får sägas vara värdiga vinnare. Nu siktar Joel Lundqvist och grabbarna i Frölunda så klart på ytterligare en titel i SHL. Där har det dock gått trögare: inför CHL-finalen hade göteborgarna tre raka förluster. Det kanske vänder nu efter framgångarna i Europa. Vi avslutar således ytterligare ett kapitel i historien om CHL med ett nytt svenskt guld. Vi ser fram emot att följa utvecklingen av Champions Hockey League kommande säsonger!