Luleå föll på straffar i Champions Hockey League

Luleå Hockey

Kvartsfinalen mellan Frölunda och Luleå i Champions Hockey League 2015-16 var en repris på förra årets final som Luleå vann. Norrbottningarna hade med sig en 3-2 ledning från första mötet som spelades i Coop Arena. Frölunda tog kvickt kommandot i matchen och kunde göra 1-0 tidigt. Lagen hade ett par ramträffar var och turades om att byta chanser. Luleå jobbade sig in i tillställningen och hade bland annat ett konstruktivt powerplay efter halva första perioden, dock utan utdelning. Strax efteråt kunde Toni Rajala göra 1-1 vilket innebar en total ledning för Luleå med 3-4.

Luleå fick jaga

Frölunda har spelat dåligt borta i CHL, men räddats av goda hemmamatcher. Luleå slet med hård fore- och backchecking medan Frölunda mer levde på sin klass. När de fick läge att spela 5 mot 3 gjorde de inget misstag utan kunde sätta 2-1. Luleås respons kom dock genast: Karl Fabricius severade Johan Forsberg i boxplay vilket innebar 2-2 och total Luleåledning inför andra perioden. Den inleddes på samma sätt som första: Frölunda på tårna, Luleå lite såsiga. Patrik Carlsson satte 3-2 för hemmalaget. Åter igen kom dock en snabb replik från Luleå som kunde göra 3-3 via en fräckis, köksvägen. Sen fick Luleå chansen i powerplay när Frölunda hade en man för mycket på isen. De skapade dock inte många chanser utan istället var det Frölunda som tog kommandot i matchen igen. De fick bland annat spela 5 mot 3 åter igen efter ett par dumma Luleåutvisningar. Innan perioden var över hade göteborgarna gjort både 4-3 och 5-3. Total ledning för Frölunda med 7-6. Vi kan konstatera att det inte var målvakternas kväll.

I tredje perioden kom dock Luleås chans. Precis som i finalen förra året låg de under och precis som då fick de spela 5 minuter i numerärt överläge när Patrik Carlsson åkte ut för boarding. Efter fint arbete av Craig Schira kunde Johan Harju reducera Frölundas ledning i matchen, och kvittera den totala ställningen. Denna händelserika match gick till förlängning där inget av lagen kunde avgöra i 4 mot 4. Luleås Jan Sandström var närmast med ett läge framför Frölundas kasse med 3 sekunder kvar av förlängningen, men han lyckades inte skjuta pucken i mål. Det krävdes straffar för att separera de bägge lagen:

Frölunda vann på straffar

Ryan Lasch satte 1-0 för Frölunda
Jacob Lagacé kvitterade till 1-1

Spencer Abbott satte 2-1 för Frölunda
Toni Rajala missade sin straff

Johan Sundström och Jacob Micflikier missade sina straffar. Likaså Robin Figren och Johan Harju.

Matchvinnare blev Andreas Johnson som satte 3-1 i sista straffrundan. Det betyder att regerande mästarna Luleå är utslagna och att Frölunda får spela semifinal.