Dam-VM i fotboll 2015: Oavgjort mellan Sverige och USA

Efter Sveriges tappade ledning mot Nigeria i öppningsmatchen av dam-VM i Kanada 2015 var det många av oss som var oroade inför tungviktsmötet med USA. Svenska damerna bjöd dock upp till kamp och matchen slutade 0-0. Faktum är att Sverige hade kunnat vinna matchen om Therese Sjögran sänkt siktet något. Hennes målchans träffade ribban. I andra mötet i gruppen slog Australien Nigeria med 2-0. Sverige möter Australien i en måstematch i sista omgången. Vi vill helst bli tvåa i gruppen, men trea på tre poäng bör räcka till avancemang. Vid förlust blir Sverige utslagna ur turneringen (se ranking av treorna längst ner i detta inlägg). USA leder grupp D på 4 poäng före Australien på 3. Sverige har 2 poäng och Nigeria 1.

Norge kryssade mot Tyskland

I grupp A såg vi fram emot tungviktsmötet mellan Norge och Tyskland. Det var tyskorna som började bäst via Anja Mittag, som gjorde hat-trick mot Elfenbenskusten i första omgången. Hon gjorde sitt fjärde mål i turneringen mot Norge, i matchens sjätte minut. Norge var totalt utspelade i första halvleken, men kom tillbaka som ett nytt lag i andra. De spelade med högre press och kunde flytta upp sitt spel. I 61:a minuten fick de frispark utanför Tysklands straffområde. Marin Mjelde satte snyggt 1-1 i krysset i ett av turneringens vackraste mål hittills. Det blev även slutresultatet. I andra matchen i gruppen slog Thailand Elfenbenskusten med 3-2. Viktiga poäng i kampen om de bästa tredjeplaceringarna.

Målsnålt i grupp A

Grupp A är en tät historia där Kina slog Holland via ett sent mål i 91:a minuten. Värdnationen Kanada spelade 0-0 mot Nya Zeeland i samma grupp där det endast blivit tre mål på fyra matcher. Kanada leder gruppen med fyra poäng före Kina och Holland som har tre och Nya Zeeland som har 1. Förutsatt att Kina slår Nya Zeeland i sista matchen kämpar Kanada och Holland om andraplatsen i gruppen.

Ecuador är turneringens slagpåse

Ecuador inledde turneringen med en 6-0-förlust mot Kamerun. Detta följde de upp med en 10-1 förlust mot Schweiz. Fabienne Humm och Ramona Bachmann gjorde varsitt hat-trick för Schweiz. Ecuadors Angie Ponce gjorde sin egen variant på ett hat-trick: Två i eget mål och en straff i motståndarmålet.. I sista matchen möter Ecuador 2011 års mästare Japan som slog Kamerun i andra matchen. Gissningsvis kommer Japan att vinna gruppen med tre raka segrar efter sista matchen.

Brasilien toppar grupp E

Brasilien har två raka segrar efter att ha slagit Spanien med 1-0 i andra omgången. De leder nu grupp E före Costa Rica som spelade 2-2 mot Sydkorea. Ett annat sydamerikanskt lag som går bra är Colombia som skrällde mot Frankrike och vann med 2-0. De leder nu grupp F före England som slog Mexiko.

Ranking, tredjeplatser:

De två sämst rankade treorna blir hemskickade. Så här ligger det till före omgång tre:

Kamerun 3p
Holland 3p
Frankrike 3p
Thailand 3p

Sverige 2p
Spanien 1p

Det kan tyckas se en smula dystert ut men å andra sidan kan se det på följande sätt: Sverige har allt i egna händer och vid seger mot Australien går vi vidare till slutspel. Lyckas vi inte med att slå Australien i en avgörande match har vi inget i slutspelet att göra. Svenskorna har allt att vinna. De tre bäst placerade UEFA-lagen får dessutom en plats i olympiska spelen 2016. Då lär det krävas minst kvartsfinal i VM. Vi håller tummarna!