Dam-VM i fotboll 2015: Sverige tappade ledningen i premiären

Efter 3-3 i premiärmatchen mot Nigeria i dam-VM skulle man kunna dra slutsatsen att Sveriges anfallsspel fungerar men försvaret måste tätas till. Fullt så enkelt är det inte.

Drömstart i första halvlek

Sverige fick bästa tänkbara start på turneringen och matchen med ledning 2-0 efter en halvtimme spelad. Nilla Fischer var inblandad i bägge målen, som kom på hörnor. Det var inget skönspel från något av lagen direkt och ingen tog kommando och etablerade tryck på planen. Tvåmålsledningen kändes dock trygg. Det skulle visa sig vara en falsk trygghet.

Nigeria kvitterade i andra halvlek

Nilla Fischer var inblandad i mål i andra halvlek också, tyvärr var det via försvarsmissar på Nigerias reducerings- och kvitteringsmål. Två snabba mål inom tre minuter och matchen var oavgjord. Sverige kunde dock ta kommandot igen via ett vackert anfall där Lina Nilsson klev upp och initierade ett vackert väggspel som slutade med att Linda Sembrant kunde sätta 3-2. I 87:e minuten kvitterade dock Nigeria igen och slutresultatet skrevs till 3-3. En poäng för vardera lagen.

Vad kan vi då dra för slutsatser av matchen? Tyvärr är det svårt att ta med sig något positivt. Sverige hade behövt tre poäng här. Försvarsspelet var under all kritik och Hedvid Lindahl i målet gav ett osäkert intryck. Förvisso gjorde vi tre mål framåt, men våra stora anfallsstjärnor Lotta Schelin och Caroline Seger var osynliga matchen igenom. Det här laget har potential men måste höja sig många snäpp om vi överhuvudtaget ska nå slutspel i årets VM. Frågan är hur alla skador på nyckelspelare påverkar? Dessutom verkar värmen och konstgräset ställa till det då svenskorna klagade på krampkänningar.

Övriga matcher

I andra matchen i gruppen slog USA Australien med 3-1. Australien gjorde dock en stark insats och kommer att bli besvärliga att möta. Sverige möter USA 13 juni och Australien 17 juni. I övriga matcher har värdlandet Kanada inlett med seger 1-0 mot Kina. Norge slog Thailand med 4-0 och Tyskland krossade Elfenbenskusten med 10-0. Mästarna från 2011, Japan, slog Schweiz med 1-0. Kamerun körde över Ecuador med 6-0.

USA, Tyskland och Norge ser starka ut hittills i turneringen. Dock har vi inte sett Brasilien, Frankrike och England spela än.