Euro2016

Det är dags för kvartsfinaler i fotbolls-EM 2016 och vi har fått uppleva blandad underhållning i åttondelsfinalerna. I detta inlägg skriver vi några rader om varje åttondelsfinal och många rader om Islands framgångar mot England. Du får även datum för kvartsfinalerna.

Så spelas kvartsfinalerna i fotbolls-EM 2016

30 juni: Polen – Portugal

Polen släppte inte in ett enda mål i gruppspelet. De tog en tidig ledning mot Schweiz i åttondelsfinalen. Schweiz lyckades dock kvittera och matchen fick avgöras på straffar där det var fördel Polen.

Portugal och Kroatien gjorde upp i en defensiv kamp om kvartsfinalplatsen. Även denna match hade kunnat gå till straffar, men Ricardo Quaresma välsignade Cristiano Ronaldo och grabbarna i Portugal med ett mål i 117:e minuten.

1 juli: Wales – Belgien

Wales gjorde sin plikt i det brittiska derbyt mot Nordirland och vann med 1-0. Matchen beskrevs efteråt som turneringens tråkigaste. Tja, en seger är alltid en seger…

Belgien visade klass mot Ungern och lyckades till sist få fart på målskyttet. 3-0 blev slutresultatet. Ska Belgarna gå långt i den här turneringen måste de få ut mer av all talang de har i truppen.

2 juli: Tyskland – Italien

Tyskland avfärdade enkelt ett blekt Slovakien med 3-0. De är en av favoriterna till slutsegern i turneringen. Det största hindret kan faktiskt vara Italien redan i kvartsfinalen.

Italien lyckades slå ut regerande mästarna Spanien med 2-0. De fortsätter spela en disciplinerad defensiv med snabba omställningar. Denna kvartsfinal kan vara den ”moraliska” finalen mellan de två bästa lagen i turneringen.

3 juli: Frankrike – Island

Frankrike låg länge under mot Irland efter ett tidigt ledningsmål för de gröna. Tack vare två mål av Antoine Griezzmann i andra halvlek kunde värdnationen dock gå vidare till kvartsfinalen.

EM:s största saga handlar om en ö. Inte en brittisk sådan. Våra nordiska grannar Island är en nation med 330 000 invånare och runt 20 000 fotbollsspelare. I åttondelsfinalen ställdes de mot en annan ö, med 53 miljoner invånare och över 40 000 registrerade fotbollsklubbar; England, som hävdar att de uppfann sporten. Det var engelsmännen som fick bästa starten med mål på straff av Wayne Rooney redan efter några spelade minuter. Många trodde nu att Island, som överraskat bara genom att nå turneringen och dessutom ta sig vidaret till slutspelet, skulle få det för tuff. Matchen var dock bara fem minuter gammal när Gylfi Sigurðsson sköt in kvitteringen. Dessutom gav Kolbeinn Sigthorsson Island ledningen i 18:e minuten. England var skakat. Men nog skulle de väl kunna komma tillbaka, det var ju gott om tid kvar? Island spelade matchen som de gjort hela tiden under coach Lars Lagerbäck: en tight defensiv och mycket löpning. De nötte ner sina motståndare i den här matchen, ofta genom att spela tufft, ibland genom att spela fult. England hade svårt att komma till några klara lägen och ”Lions” började se ut att vara mer och mer rädda än blodtörstiga. Första halvlek blev andra. En halvtimme kvar blev tjugo minuter. Sista minuten blev dramatisk med engelsk hörna. Den efterföljande nicken gick dock utanför och Island vann rättvist med 2-1. Detta måste sägas vara en av de största skrällarna i EM-historien!

Englands förbundskapten Roy Hodgson avgick omedelbart efter matchen. En brittisk tidning konstaterade att Hodgson borde bli ny premiärminister eftersom han uppenbarligen är en expert på att leda England ut ur Europa.