Zlatan tvåmålsskytt när Sverige slog Montenegro i EM-kvalet

Zlatan Ibrahimovic

Sverige tog ett steg närmare fotbolls-EM i Frankrike 2016 genom seger mot Montenegro med 3-1 på hemmaplan. Efter en trög start kunde Marcus Berg vackert nicka in 1-0 i 38:e minuten. Två minuter senare drog Zlatan Ibrahimovic till från vänsterkanten och satte 2:an. Fyra minuter senare sprang Zlatan sig fri och kunde enkelt sätta 3-0 och därmed var matchen i praktiken avgjord.

Sverige vann med 3-1

Andra halvlek handlade mest om att hålla undan och inget av lagen bjöd på något vidare skönspel. Domarna blåste en hel del vilket gav dåligt flyt i matchen. Montenegro reducerade till slutresultatet 3-1 efter en märklig straffbedömning. Andreas Isaksson gjorde senare en jätteräddning som hindrade ytterligare spänning i matchen. Resultatet innebär att Sverige befäster andraplatsen i gruppen fyra poäng efter Österrike som slog Ryssland. Ryssland ligger på tredje plats, fyra poäng efter Sverige.

Återstående matcher

September blir en avgörande kvalomgång då Sverige möter Ryssland borta och Österrike hemma. De två sista matcherna spelas i Oktober, mot Liechtenstein och Moldavien. Sammanfattningsvis kan vi redan nu konstatera att läget ser bra ut. Sverige har råd att förlora en av matcherna i höst. Alla ettor och tvåor  tillsammans med bästa trean går direkt till EM. Resten av treorna får kvala in via det nya konceptet ”Week of Football”, mer om det senare.

Övriga resultat

I övriga matcher slog England Slovenien på bortaplan efter viss dramatik. Slovenien ledde med 1-0 men England kunde vända till 2-1 efter två mål av Jack Wilshere. Slovenien lyckades kvittera i andra halvlek, men strax efteråt klev Wayne Rooney fram och satte avgörande 3-2. I Sveriges grupp G vann Österrike som sagt mot Ryssland, med 1-0 på bortaplan. Liechtenstein och Moldavien spelade oavgjort, 1-1. Irland kryssade 1-1 mot Skottland i det brittiska derbyt. Bland våra grannländer förlorade Finland hemma mot Ungern med 1-0 medan Danmark slog Serbien med 2-0. Lars Lagerbäcks Island stormar mot VM efter 2-1 seger mot Tjeckien. Norges hemmamatch mot Azerbajdzjan slutade mållöst. Toppmötet mellan Kroatien och Italien slutade 1-1. Där hade de kroatiska fansen skämt ut sig och målet ett hakkors på planen. Synd att publiken strukar, med tanke på att landet växt fram som en lovande idrottsnation efter Jugoslaviens splittring. Tyskland krossade nykomlingen Gibraltar med 7-0. Färöarna skrällde mot 2004 års Europamästare Grekland och vann med 2-1. Portugal hade problem mot Armenien innan superstjärnan Cristiano Ronaldo klev fram och gjorde hat-trick. Matchen slutade 3-2 till Portugal.