Vi minns: Fotbolls-VM 1990

Ikväll spelas finalen i fotbolls-VM 2014. Tyskland och Argentina gör upp om världsmästerskapstiteln. Senast de båda lagen möttes i en VM-final var 1990. VM inleddes med en skräll då förhandstippade Argentina förlorade med 1-0 mot blåbärsnationen Kamerun. Kanske var det nu som afrikansk fotboll började sticka upp och visa att de var med och tävlade på samma nivå som övriga länder.

Hemmaplan för Italien

Fotbolls-VM 1990 spelades i fotbollstokiga Italien. Många minns turneringen som ”tråkig” då spelet var allt annat än bländande. Särskilt slutspelet var målsnålt och många matcher fick avgöras på straffar, bland annat de bägge semifinalerna. I bronsmatchen vann hemmanationen över England med 2-1.

Misslyckat VM för svensk del

Sverige hade fått en hygglig lottning i turneringen. Vi var förvisso i samma grupp som Brasilien, men Costa Rica och Skottland borde vi kunde avfärda utan vidare. Istället blev det tre raka förluster, samtliga med 2-1. Brolin, Strömberg och Ekström gjorde Sveriges mål i turneringen. Brasilien och Costa Rica gick vidare från gruppen.

Västtyskland världsmästare

Argentina och (väst)Tyskland hade möts i finalen i VM 1986 som slutade med argentinskt guld. 1990 var en repris på finalen men med en annan utgång: Västtyskland avgjorde med matchens enda mål på straffspark i 85:e minuten. Målgöraren hette Andreas Brehme som satte straffen efter att Rudi Völler fallit i straffområdet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.