Vi sammanfattar (super)sportåret 2016

2016 var ett år fullspäckat av stora turneringar och gick därmed under epitetet ”supersportår”. Främst tänker vi då på Fotbolls-EM, Sommar-OS och World Cup of Hockey. Naturligtvis var förväntningarna stora på de svenska deltagarna och lagen. Hur gick det då? I detta inlägg sammanfattar vi delar av sportåret 2016.

Hockeyvåren 2016

Som vanligt inleddes året med slutspelet i junior-VM i ishockey, där de svenska framgångarna uteblev. Än en gång var vi bäst i gruppspelet, men blev medaljlösa i slutspelet. Finland vann guldet i en intensiv final mot Ryssland. Samtidigt gick Tour de Ski av stapeln och den norska dominansen i skidspåren var i det närmaste total. Tyvärr svärtades framgångarna ner av dystra rubriker om doping under sensommaren.

Mer hockey, det gick tungt för Tre Kronor i förbundskapten Pär Mårts sista VM-turnering. I kvartsfinalen blev det stryk med hela 6-0 mot Kanada som även vann hela turneringen efter att ha slagit Finland med 2-0 i finalen.

Hemma i Sverige skickade Leksand oväntat ut Modo ur Swedish Hockey League, trots att de varit utspelade i nästan hela serien. I sjunde matchen på bortaplan svarade man för en mäktig upphämtning i slutet och Brock Montpetit gjorde det avgörande målet i sudden death. Man talade om Le-våren 2016 när Leicester lika oväntat vann Premier League.

Fotbolls-EM 2016

Under våren följde vi Zlatan Ibrahimovic i Paris SG och Champions League, men framförallt i svenska landslaget som siktade mot Fotbolls-EM i Frankrike. PSG åkte ur slutspelet, men Sverige tog sig vidare till EM efter ett par bländande kvalmatcher mot nordiska rivalen Danmark. Zlatan visade hög klass i kvalet. I sommarens Europamästerskap tog de svenska fotbollsframgångarna slut. Det blev ett mål på tre matcher. Ett irländskt självmål. Klart underkänt. Vann turneringen gjorde Portugal och vi fick även se Lars Lagerbäcks Island charma oss genom att slå ut England i slutspelet.

Sommar-OS 2016

Så var det då dags för de olympiska sommarspelen. Mycket av försnacket handlade om dopade friidrottare. I Sverige var det stora affischnamnet simmerskan Sarah Sjöström. Sjöström infriade de höga förväntningarna och tog tre medaljer; ett guld, ett silver och ett brons. Totalt blev det 11 svenska medaljer under OS i Rio, varav två guld (Jenny Rissveds tog det andra guldet, i mountainbike). I övrigt fick vi se en spännande Olympiad med nya vinster för framgångsrika namn som Usain Bolt och Mo Farah.

World Cup of Hockey 2016

Nästa stora turnering var World Cup of Hockey. Det var tuffa förutsättningar med två grupper om vardera fyra lag där endast ettan och tvåan gick vidare till slutspel. Sverige var i samma grupp som Ryssland, Finland och Team NordAmerika. Det gick bra för Tre Kronor i gruppspelet, med vinster över Finland och Ryssland. Mot NordAmerika blev det förlust på övertid, men det räckte ändå till gruppseger och en semifinal mot mixlaget Team Europa. Tyvärr tog det stopp här när Europa vann på övertid och Sverige gick därmed miste om en drömfinal mot Kanada. Kanada vann planenligt guldet i turneringen.

Idrottshösten fortsatte med kval till fotbolls-VM med ny förbundskapten och utan Zlatan Ibrahimovic som tackat för sig i landslaget (han fortsätter dock att spela fotboll på toppnivå i Manchester United i Premier League). Sverige har fått en hyfsad start i en tuff grupp med oavgjort mot Holland, vinster mot Bulgarien och Luxemburg samt en förlust mot Frankrike. Det gäller att komma minst tvåa för att ha en chans att kvalificera sig till VM i Ryssland 2018.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi fick uppleva ett supersportår med svenska besvikelser i de stora lagsporterna, men med framgångar för några individuella atleter. Med det sätter vi punkt för supersportåret 2016 och blickar vidare mot 2017 i ett kommande inlägg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.