Jvm 2016: Finland vann guldet efter dramatik

Junior-VM i ishockey 2016 blev en saga med ett lyckligt slut för hemmanationen Finland. Efter ett lite knackigt, men godkänt gruppspel slog de först ut självaste Kanada i kvartsfinalen, sedan ärkerivalen Sverige i semifinalen och i finalen vann man mot Ryssland i sudden death.

Dramatisk final

Vladislav Kamenev, som kvitterade och avgjorde Rysslands kvartsfinal mot Danmark, satte 1-0 4:50 in i första perioden. Bägge lagen hade chanser på mål, men de bägge målvakterna storspelade i de två första perioderna. I tredje perioden vaknade dock Finlands superkedja när Patrik Laine kvitterade redan efter 24 sekunder. Man var även nära 2-1 men istället var det Ryssland som kunde ta ledningen på nytt via en spelvändning. Kvitteringen kom via Sebastian Ahos klubba, assisterad av Laine och Jesse Puljujärvi. Med bara 2:09 kvar av perioden trodde många att Mikko Rantanen skulle bli guldhjälte när han satte 3-2 för Finland. Ryssland replikerade dock med mindre än sju sekunder kvar av perioden. Denna tillställning gick till övertid. En och en halv minut i övertidsperioden, som spelades fyra mot fyra, trampade Kasperi Kapanen runt det ryska målet och avgjorde via köksvägen. Hartwall Arena exploderade när Finland tog sitt andra junior-VM guld på tre år.

USA vann bronset

Sverige lyckades inte ladda om efter gårdagens plattmatch mot Finland. I bronsmatchen mot USA hade  man en hyfsad period när man tog igen ett 0-2 underläge till 2-2 men i övrigt handlade det mesta om USA. Nordamerikanerna vann rättvist med 8-3 och det kändes som att årets Sverige handlade om all-or-nothing. Det blev tyvärr nothing och det är bara att gå tillbaka till ritbordet och komma på ett sätt att vinna de viktiga matcherna i turneringarna. Juniorkronorna har vunnit 36 raka gruppspelsmatcher senaste åren men har ofta snubblat på mållinjen i de avgörande ögonblicken. Vi får dock inte glömma att det är svårt att vinna junior-VM i ishockey där de bästa spelarna deltar. Tävlingen är prestigefylld och alla de stora nationerna vill vinna guldet. Nästa år avgörs junior-VM i Kanada. Liten rink och fullsatta arenor. Härligt! I Sveriges grupp ingår Finland, Danmark, Tjeckien och Schweiz. I andra gruppen spelar Kanada, Ryssland, USA, Slovakien och Lettland.

Vi summerar: Junior-VM i ishockey 2016

Ska vi summera årets turnering har vi som vanligt fått se en hel del trevlig ishockey. Publiken i Finland har levererat och det har varit en trevlig inramning. Domarna har varit sådär och vi har inte fått se några jätteskrällar även om Danmark var nära att rubba Ryssland i kvartsfinalen. En svensk, målvakten Linus Söderström, kom med i turneringens all-star-team (se nedan). Nästa år coachar Rikard Grönborg seniorkronorna och vi ser med spänning fram emot att se vad en ny förbundskapten kan göra för att ge juniorlandslaget ytterligare en dimension. Ser vi till våra grannar i öst har de till exempel kombinerat sin tidigare fart med ett effektivt försvarsspel där man stänger av planen i mittzon. Det gör dem otroligt jobbiga att möta i och med att man får jobbigt redan i uppspelsfasen samtidigt som det är stor risk att skickliga forwards vänder spelet snabbt. Låter lite som den svenska modellen under 1990-talet innan det började talas om att systemet måste moderniseras med mer fokus på offensiven?