Resultat, Tour de Ski 2016

Längdskidor

I detta hittar ni resultaten från Tour de Ski 2016 dag för dag.  Vi presenterar vinnarna och har lite extra fokus på de svenska skidåkarna.

Topp tre, Tour de Ski 2016

I den sista jakten uppför slalombacken på Tour de Skis tionde dag var det inget snack om vilka åkare som var bäst. I damernas tävling hade Ingvild Flugstad Östberg en ledning med 39 sekunder före sin landsmaninna, favorittippade Therese Johaug. Johaug höll för trycket och åkte lätt förbi Östberg som fick nöja sig med en andraplats. Trea blev Heidi Weng vilket innabar en norsk trippel på damsidan. Bästa svenska blev Charlotte Kalla på fjärde plats. Hon avslutade starkt och vann spurtduellen mot Kerttu Niskanen. Fjärdeplatsen var Kallas näst bästa placering efter vinsten säsongen 2007/2008.

På herrsidan hade Martin Johnsrud Sundby ett försprång med nästan tre minuter före Petter Northug, Alexey Poltoranin med flera. Sundby triumferade och defilerade och fick som en bonus kramar av sin familj som överraskade honom uppe på toppen av slalombacken. Tvåa blev den duktige norske klättraren Finn Haagen Krogh följd av ryske talangen Sergey Ustiogov. Petter Northug kom fyra i sin tionde raka Tour de Ski, vilket är nog så imponerande. Bäste svensk blev Simon Andersson på 33:e plats.

Sammanfattningsvis kan vi avsluta Tour de Ski med att en skidkung och en skiddrottning krönts. Johaug och Sundby vann i överlägsen stil. På svenska damsidan fann vi tre åkare bland topp-15: Charlotte Kalla (4), Ida Ingemarsdotter (12) och Maria Rydqvist (13). Svenskorna har haft en del otur med ett och annat fall samtidigt som formen inte riktigt har funnits där för att vara med och slåss om medaljerna. Samtidigt har vi en bredd att vara stolta över och bygga vidare på. På herrsidan ser det tyngre ut när våra sex bästa åkare är borta på grund av sjukdom och förkylning. Utan namn som Marcus Hellner är vi inte bättre än topp 40 vilket naturligtvis inte är bra. En ljusglimt i årets Tour de Ski har varit förstaårssenioren Oskar Svensson som vi ser fram emot att följa framöver. Vi får hoppas att generationsväxlingen på herrsidan växlar upp inför OS 2018.

Nu fortsätter vi följa världscupen i längdskidor och ser fram emot Vasaloppet 2016!

Dag 9: klassisk masstart, damer 10 km, herrar 15 km

I herrarnas tävling var Sundby tillbaka på tronen och skaffade sig ett rejält övertag på sina konkurrenter inför morgondagens jakt i slalombacken. Han vann dagens distans och har cirka tre minuters försprång före landsmannen Northug som får sikta på att försvara en ny andraplats. I dagens tävling var det regn i luften och svårvallat. Northug slutade på 17:e plats. Niklas Dyrhaug kom tvåa och Alexey Poltoranin trea. Bäste svensk blev Oskar Svensson på 26:e plats. Dario Cologna var uppe och tampades med Sundby ett tag men fick av någon anledning problem efter halva loppet och hamnade till slut långt bak.

Heidi Weng var nog dagens gladaste åkare. Efter 37 pallplatser utan en enda vinst var det hennes tur idag. På upploppet i damernas tävling handlade det om henne och Östberg (Johaug låg några meter efter). Weng tog slugt rygg på Östberg och spurtade till sig sin första förstaplats. Charlotte Kalla slutade femma, 55 sekunder efter Weng.

Dag 8: fristil jaktstart, herrar 10 km, damer 5 km

Efter en trög dag 6 verkade en vilodag ha gjort Johnsrud Sundby gott. Han var åter med i toppen och kom tvåa i herrarnas tävling, några sekunder bakom landsmannen Hågen Krogh. Franske åkaren Maurice Manificat blevv trea. Petter Northug hade det jobbigare och kom bara på 15:e plats i tävlingen. Jens Burman blev bäste svensk på 27:e plats. Emil Jönsson hoppade av touren inför dag 8. Av 100 åkare är det 60 åkare kvar, så Tour de Ski skördar sina offer.

I damernas tävling gick Jessica Diggins hårt ut och det höll hela vägen. Amerikanskan vann före Heidi Weng och Östberg. Det blev norskt på plats 2-4 med Ragnhild Haga och Therese Johaug efter Östberg. Charlotte Kalla gick ut hårt men tappade mot slutet. Hon slutade sjua, 12 sekunder efter Diggins.

(Dag 7 vilodag)

Dag 6: klassisk masstart, damer 10 km, herrar 15 km

Historien upprepar sig sägs det och åter igen höll sig inte svenskorna på benen. Norska trion Östberg, Johaug och Weng drog tidigt ifrån. Charlotte Kalla och Stina Nilsson låg i en klunga längre back i fältet och åkte stabilt fram till ungefär 7 km när fjolårets vasaloppsvinnare Justyna Kowalczyk föll framför svenskorna. Det resulterade i att både Kalla och Nilsson bokstavligen fick bita i gräset och stöp, precis som igår. De tappade ungefär 30 sekunder totalt. Otur. Vann gjorde norska Therese Johaug framför sina landsmaninnor Flugstad Östberg och Weng. Ida Ingemarsdotter höll sig åter igen på benen och blev bästa svenska på sjätte plats.

I herrarnas tävling blev det för ovanlighetens skull inga norrmän bland topp-tre. Alexey Potaranin, Kazakstan vann framför Dario Cologna, Schweiz och Franscesco de Fabiani. Bäste svensk blev åter igen Oskar Svensson som kom på 18:e plats. Totalledaren Sundby fick slita och kom i mål cirka 52 sekunder efter vinnaren.

Dag 5: klassisk sprint

Sprinten blev en slumpmässig historia med flera fall. Tidigare skrev vi att allt kan hända under en lång Tour de Ski, underförstått att någon norska kanske skulle falla i till exempel sprinttävlingarna 🙂 Tyvärr blev det mest svenska fall denna dag. Charlotte Kalla ramlade i sin kvartsfinal, och summerade resultatet som ”Jävla skit!”  Vi hade dock två svenskor i finalen: Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson. Nilsson föll i samma backe som Kalla medan Ingemarsdotter övertygade mest med en fjärde plats. Van gjorde Sophie Caldwell, USA, framför Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg. Även Therese Johaug tog sig till finalen och slutade femma.

I herrarnas tävling skrällvann norske Emil Iversen framför ryske Sergey Ustiugov och Alexey Poltoranin (Kazakstan). Ettan och tvåan i touren, Sundby och Northug blev fyra respektive femma. Bästa svensk blev Oskar Svensson som slutade sjua i finalen.

(Dag 4: Vilodag)

Dag 3: herrar 10 km och damer 5 km jaktstart (fristil)

Herrarna var först ut i dagens jaktstart. Det blev trippelt norskt i toppen. Sundby förstärkte sin ledning med cirka  7 sekunder. Petter Northug och Finn Haagen Krogh kom tvåa respektive trea. Bäste svensk blev Simon Andersson på 27:e plats.

I damernas tävling hade Östberg en bra dag. Hon startade cirka fem sekunder före Johaug och lyckades både ta sig förbi och dra ifrån sin landsmaninna. Weng blev trea och Charlotte Kalla varken tappade eller tog igen något på henne. Dock får topp tre i varje tävling 15, 10 respektive 5 bonussekunder. Nu blir det spännande att se vad Kalla kan göra i de kommande etapperna, och det blir även kul att följa norskornas interna uppgörelser. Det gäller att komma ihåg att Tour de Ski består av många etapper och allt kan hända, inklusive dåliga dagar, diskningar, fall med mera.

Dag 2: damer 15 km och herrar 30 km (klassiskt)

Andra dagen av Tour de Ski 2016 dominerade Johaug planenligt på damsidan och vann halvminuten före Ingvid Flugstad Östberg. Det blev norskt även på tredjeplatsen i form av Heidi Weng. Charlotte Kalla blev bästa svenska på femte plats.

I herrarnas  tävling vann suveräne Martin Johnsrud Sundby före sina norska landsmän Petter Northug och Didrik Tönseth. Bäste svensk blev Simon Andersson på 22:a plats.

Dag 1: Sprint

De som ville ta poäng på Therese Johaug hade chansen på sprinten som är norskans svagaste gren. Johaug tog sig till kvartsfinal och var faktiskt nära att slita sig till en plats till semifinalen men höll inte hela vägen. Även Charlotte Kalla åkte ut i sin kvartsfinal. Bästa svenska blev Ida Ingemarsdotter som slutade tvåa bakom norska Maiken Caspersen. Ingvid Flugstad Östberg blev trea. Stina Nilsson hade en tuff dag och höll på att åka ut redan i kvalet. Hon tog sig dock till final där hon slutade sexa.

På herrsidan vann italienska sprintexperten Federico Pellegrino före ryske Sergey Ustiugov. Finn Hågen Krogh knep tredjeplatsen. Bäste svensk blev Emil Jönsson som slutade femma i finalen.