Svenska medaljer i OS i Rio 2016

Rio2016

Olympiska spelen i Rio de Janeiro, Brasilien är över. Som vanligt lämnar ett stort idrottsevenemang en stor tomhet efter sig samtidigt som vi kan njuta av efterdyningarna av över två veckor av härlig sport och idrott. I detta inlägg sammanfattar vi de svenska medaljerna under spelen, det blev 11 stycken totalt: 2 guld, 6 silver, 3 brons.

Sarah Sjöström, simning (1 guld, 1 silver 1 brons)

Vår förhandstippade svenska OS-drottning höll för trycket. Hon tog guld och satte världsrekord på favoritdistansen 100 meter fjäril. Ytterligare två medaljer kom i frisim, silver på 200 meter och brons på 100 meter. Blott 23 år gammal kan vi med största säkerhet få njuta av fler olympiska medaljer från Sjöström i framtiden.

Jenny Rissveds, mountainbike cross-country (guld)

Rissveds, 22 år gammal, åkte till Rio för att se och lära sades det. Verkligheten blev annorlunda. Rissveds hade full kontroll under loppet och nötte ner sina motståndare fullständigt. Hon defilerade in i mål och chansen är att vi sett en ny OS-stjärna födas.

Emma Johansson, cykel (silver)

I damernas linjelopp blev avslutningen dramatisk. ”Silver-Emma” från Peking 2008 var sugen på en ny medalj och var framme i täten där ledaren kraschade illa en stund innan mål. Johansson var med i slutspurten som stod mellan henne, Anna van der Breggen och Elisa Longo Borghini. Till slut blev det Holländskan van der Breggen som vann strax före Johansson som fick ett nytt silver.

Damlandslaget i fotboll (silver)

Fotbollsdamerna inledde turneringen med knapp vinst mot Sydafrika, för att sedan bli krossade av hemmanationen Brasilien med hela 5-1. 0-0 mot Kina i sista omgången räckte till att gå vidare till kvartsfinal som bästa trea. Mot regerande olympiska- och världsmästarna USA i kvartsfinalen var förhoppningarna till avancemang små. Det var dock Sverige som lyckades ta ledningen. Förvisso kvitterade USA för att ta matchen till förlängning och straffläggning. Sverige var dock det säkrare laget vid straffarna och gick vidare till semifinal där Brasilien väntade. I semifinalen var det ett betydligt mer disciplinerat Sverige som kunde värja sig mot Brasiliens offensiv med storstjärnan Marta i spetsen. Åter igen kunde Sverige gneta sig vidare via straffar. I finalen blev Tyskland, som vanligt, ett nummer för stora. Sverige föll med 2-1 efter ett snöpligt självmål. Silver är dock klart godkänt med tanke på fiaskot i VM förra året och de låga förväntningarna.

Henrik Stenson, golf (silver)

Stenson var en av förhandsfavoriterna till OS-guldet. Han fick nöja sig med ett silver efter en dramatisk kamp mot britten Justin Rose.

Peder Fredricson, hästhoppning (silver)

Ytterligare en silvermedalj kom i hästhoppning där Fredricson anförde hästen All In.

Marcus Svensson, lerduveskytte (silver)

Svensson bärgade den första svenska medaljen i Rio 2016. Han var nöjd med resultatet men grämde sig något över att han missade sista skottet i finalen som vanns av italienaren Gabriele Rossetti.

Jenny Fransson, brottning (brons)

Fransson blev historisk när hon tog den första svenska dammedaljen i brottning någonsin. Hon tävlade i 69-kilos klassen och slog kanadensiskan Dorothy Yeats med 2-1.

Sofia Mattsson, brottning (brons)

Gällivaretjejen Sofia Mattsons knä höll hela vägen till en bronspeng som hon fick i 53-kilosklassen efter att ha besegrat kinesiskan Zhong Xuechun på fall efter bara 29 sekunder.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det blev ett lyckat OS i Rio sett med svenska ögon. Även om vi inte alltid nådde fram till de ädlaste valörerna var det flera idrottare som dels levde upp till förväntningarna och dels överpresterade när det väl gällde.

Nästa sommar-OS går av stapeln i Tokyo 24 juli – 9 augusti 2020. Vi ser fram emot mer nattsudd på sensommaren om fyra år!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.