Vi minns: VM-bronset i fotboll 1994

Ikväll (inlägget skrevs sommaren 2014) är det bronsmatch mellan Holland och hemmanationen Brasilien i fotbolls-VM 2014. Vinnaren får åka hem med medaljer runt halsen och förloraren går tomhänt från turneringen. 1994 spelades fotbolls-VM i USA och Sverige var lottat i en grupp med Brasilien, Kamerun och Ryssland. I detta inlägg följer vi Sveriges väg till bronset i turneringen. Längst ner hittar du hela truppen. Under Coronapandemin våren 2020 visade Sveriges Television (SVT) alla Sveriges matcher igen.

Gruppspelet mot Kamerun, Ryssland och Brasilien

I gruppspelet inledde Sverige med att spela 2-2 mot Kamerun. Vi låg under med 2-1 fram till 75:e minuten då Martin Dahlin kvitterade. ”Bara” en poäng mot Kamerun innebar att matchen mot Ryssland skulle bli en måstematch då man knappast kunde räkna med att slå Brasilien i sista gruppspelsmatchen. En rolig observation från SVT:s sändningar av matchen är en alltmer butter Bo Hansson som kommenterar, med ständiga referenser till Fotbolls-VM 1990 då Sverige åkte ut i gruppspelet med tre raka 2-1 förluster.

Rysslandsmatchen började dock illa då Salenko kunde göra 1-0 till ryssarna på straff redan efter 4 minuters spel. Tomas Brolin kvitterade dock på straff i 37:e minuten och Martin Dahlin visade att han skulle bli ett vasst anfallsvapen i turneringen genom två mål i andra halvlek. Matchen slutade alltså 3-1 till Sverige.

I sista matchen i gruppspelet mötte Sverige förhandsfavoriterna Brasilien. De hade ett stjärnspäckat lag, som alltid, med namn som Bebeto och Romario. I första halvlek presenterade sig en annan offensiv kraft för Sverige: Kennet Andersson gjorde 1-0! Brassarna kvitterade dock i andra halvlek (Romario) och matchen slutade oavgjort. Sverige blev tvåa i sin grupp och avancerade till åttondelsfinal.

Åttondelsfinalen mot Saudiarabien

Första matchen i slutspelet blev mot Saudiarabien. Inför matchen var svenskarna oroliga för värmen men det kunde inte ha börjat bättre då Martin Dahlin gjorde 1-0 redan efter 8 minuter. Kennet Andersson gjorde ytterligare två mål i andra halvlek och matchen slutade 3-1 till svensk favör.

Kvartsfinalen mot Rumänien

Kvartsfinalen mot Rumänien är en svensk klassiker. Sverige tog ledningen genom Tomas Brolin på en fräck frisparksvariant i 78 minuten och såg att vara på väg mot semifinal. Rumänien kvitterade tio minuter senare och matchen gick till förlängning. I förlängningen tog rumänerna olyckligt ledningen i 101:a minuten och det såg mörkt ut för Sverige. Dessutom blev Stefan Schwarz utvisad, vilket innebar att vi fick avsluta matchen med 10 man på planen. Då klev Kennet Andersson åter fram. När det såg som mörkast ut slogs ett inlägg mot det rumänska straffområdet, och Andersson hoppade nog så högt som en svensk fotbollsspelare någonsin hoppat. Han formligen flög över den rumänske målvakten, och kvitterade matchen i minut 115: 2-2 och gick till straffsparkar.

Klockan var mitt i natten i Sverige eftersom VM spelades i USA. Hemma i stugorna njöt vi av en sommar som skulle bli känd som ”den där varma VM-sommaren -94”. Folk höll tummarna. Det började illa för svensk del då Håkan Mild missade sin straff. Sverige kom dock åter igen när resten av spelarna satte sina straffar och Petrescu missade sin.

Ställningen var nu 4-4 i straffsparkar och övergick nu till suddenstraffar. I första suddenrundan sätter Henrik Larsson sin straff. Miodrag Belodedici går fram till straffpunkten och Thomas Ravelli gör sig redo i det svenska målet. Belodedici skjuter åt höger från sin sida sett och Ravelli kastar sig… …åt rätt håll och räddar! Sverige är i semifinal i fotbolls-VM!

Semifinalen mot Brasilien

I semifinalen väntade ett returmöte med Brasilien som Sverige spelat 1-1 mot i gruppspelet. Den här gången fick svenskarna mest ägna sig åt klassiskt 4-4-2 försvar, men i 80:e minuten blev den brasilianska pressen för mycket och Romario kunde sätta 1-0 vilket också blev slutresultatet. Sverige stod dock upp bra i matchen, men i andra halvlek försvann våra chanser när Jonas Thern blev utvisad för en stämpling. Även om stämplingen var ful, var det hårt dömt med rött kort i en semifinal i ett fotbolls-VM. I finalen vann sedan Brasilien guld efter straffläggning mot Italien.

Bronsmatchen mot Bulgarien

Sverige slutade sitt VM-äventyr med en överkörning av Bulgarien. 4-0 skrevs slutresultatet till efter mål av Mild, Brolin, K. Andersson och vår framtida stjärnspelare Henrik Larsson. Det första målet kom redan efter 8 minuter och inom loppet av tio minuter i slutet av första halvlek gjorde Sverige 3 mål och matchen var mer eller mindre avgjord och kunde spelas av i andra halvlek.

Sveriges officiella VM-låt hette ”När vi gräver guld i USA” men vi fick nöja oss med ett brons, som säkert smakade guld i de flestas munnar. Den största svenska fotbollsframgången på flera år var ett faktum. En blandning av duktig coachning och flera spelare som klev fram och visade sig från sin bästa sida hade gett resultat. Tomas Brolin, som vuxit genom turneringen, fick en plats i världslaget.

Sveriges trupp i fotbolls-VM 1994

Nr, namn, position, klubb

1 Thomas Ravelli, Målvakt, IFK Göteborg
2 Roland Nilsson, Back, Helsingborgs IF
3 Patrik Andersson, Back, Borussia Mönchengladbach
4 Joachim Björklund, Back, IFK Göteborg
5 Roger Ljung, Back, Galatasaray SK
6 Stefan Schwarz, Mittfältare, SL Benfica
7 Henrik Larsson, Forward, Feyenoord
8 Klas Ingesson, Mittfältare, PSV Eindhoven
9 Jonas Thern (lagkapten), Mittfältare, SSC Napoli
10 Martin Dahlin, Forward, Borussia Mönchengladbach
11 Tomas Brolin, Mittfältare/Forward, Parma AC
12 Lars Eriksson, Målvakt, IFK Norrköping
13 Mikael Nilsson, Back, IFK Göteborg
14 Pontus Kåmark, Back, IFK Göteborg
15 Teddy Lucic, Back, Västra Frölunda IF (ersatte skadade Jan Eriksson)
16 Anders Limpar, Mittfältare, Everton FC
17 Stefan Rehn, Mittfältare, IFK Göteborg
18 Håkan Mild, Mittfältare, Servette FC
19 Kennet Andersson, Forward, Lille OSC
20 Magnus Erlingmark, Back/Mittfältare/Forward, IFK Göteborg
21 Jesper Blomqvist, Mittfältare, IFK Göteborg
22 Magnus Hedman, Målvakt, AIK

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.