Världens tre främsta hockeyligor

Ice Hockey

Ishockey är en av världens största lagsporter, och den största vinterlagsporten. Listan över världens bästa hockeyligor kan göras lång, men det är tre ligor som sticker ut lite extra. 

3. SHL (Swedish Hockey League) 

På plats nummer tre finns Sveriges egen liga, SHL. Svenska hockeyligan består av fjorton lag och grundserien spelas i 52 omgångar. Alla lag möter varandra i två hemmamatcher och två bortamatcher. De åtta bästa lagen gör sedan upp om de två platserna i slutspelet, som spelas bäst av sju matcher. Vinnaren får lyfta Le Mat-pokalen, som har delats ut sedan 1926, och blir svenska mästare. Djurgården har flest SM-titlar (16), följt av Brynäs (13) och Färjestad (9). Enligt alla bettingtips ishockey och sportnyheter på https://extra.bet365.com/news/sv, är Färjestad BK, tillsammans med Luleå HK, förhandsfavoriter. Båda har oddset 6.00 att vinna SM-guld 2021. 

Anledningen till att SHL hamnar som nummer tre är för att Sverige har en lång hockeytradition. Flera av världens bästa hockeyspelare, däribland Peter Forsberg, Henrik Lundqvist och tvillingarna Sedin, har börjat sina karriärer i svenska hockeylag. Sverige har även blivit världsmästare i ishockey elva gånger. De har också tagit nitton silver och sjutton brons. 

2. KHL (Kontinental Hockey League) 

På plats nummer två kommer en relativt ny eurasisk liga, nämligen Kontinental Hockey League. Ligan grundades 2008 och ersatte den ryska högsta ligan, Superligan. Målet med KHL var att bilda ett internationellt NHL, men få länder har varit intresserade. Deltagande 24 klubbar kommer från Ryssland, Finland, Kazakstan, Kina, Lettland och Vitryssland. Likt NHL är KHL indelad i konferenser. Dessa är i sin tur indelade i divisioner. Grundserien består av 60 matcher, varav de åtta bästa lagen från varje konferens gör upp om platserna i slutspelet. Det är den ryska klubben, Ak Bars Kazan, som har vunnit Gagarinpokalen flest gånger (3). Nuvarande mästare är CSKA Moskva. 

Flera svenska spelare har gjort sig namn i KHL. Den mest kända är Linus Omark, som spelade en säsong i Jokerit och fem säsonger i Salavat Julajev. Varje säsong blev han bäste svensk poänggörare. Vid 33 års ålder har han däremot valt att gå till Geneve-Servette, som spelar i schweiziska NLA, skriver https://www.svt.se/sport/ishockey/.

1. NHL (National Hockey League) 

Den allra främsta hockeyligan är NHL. Det är ligan med mest pengar, flest lag och den bästa hockeyn. NHL består av 31 lag som spelar i två konferenser. Sju är kanadensiska och resterande är amerikanska. Grundserien består av 82 matcher och de 16 bästa lagen går vidare till slutspelet. De två bästa gör sedan upp om Stanley Cup-pokalen. Montreal Canadiens har vunnit Stanley Cup flest gånger (24). 

Som en amerikansk hockeyliga hade det kunnat tänkas att lagen består av flest amerikanska spelare, men det stämmer inte. 50 procent av alla spelare kommer från Kanada medan endast 25 procent är amerikaner. Resterande spelare kommer från Europa, varav säsongen 2019/2020 såg hela 99 svenskar i NHL, skriver https://www.aftonbladet.se/sportbladet/. Det är ett nytt rekord och innebär att 10 procent av spelarna kom från Sverige.  

NHL, KHL och SHL är de tre främsta hockeyligorna. Det är dessa som bjuder på ishockey i världsklass, och svenska hockeyfans kan glädjas åt att hitta minst en blågul representant i nästan varje lag. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.