Sportbetting: Från start till mål

Det talas om sportbetting och odds på flera bloggar och nyhetsoutlets på nätet. Odds kan till och med finnas presenterade i papperstidningar. Vad som brukar saknas är däremot en förklaring till vad läsarna ska göra med dessa siffror.  

Sportbetting är relativt enkelt, men för den som aldrig har spelat på odds kan det komma som en överraskning. Det finns nämligen fler marknader att spela på, än vem som vinner en match.  

Sportbetting
Källa: Unsplash.

Välja bettingsajt

För att över huvud taget kunna delta i sportbetting behöver du hitta en bettingsajt som erbjuder odds på sporthändelsen du är intresserad av. Här gäller det att göra sin undersökning. I Sverige finns det spelbolag som väljer att nischa sig på specifika spel och sporter, och det finns de som har ett brett utbud. Dessa brukar erbjuda nya spelare bonusar. Olika bonusar är ibland anpassade till olika spel och för sportbettare är det vanligast med insättningsbonusar eller gratis spel. 

Utöver att jämföra utbud och erbjudanden kan det vara bra att se efter vilka betalmetoder som finns tillgängliga. Swish är en populär metod som ökar i användning och som enligt Riksbanken används av 7 av 10 svenskar. Det kan också vara bra att se efter hur registrering går till och hur du kan nå kundtjänsten.  

Oddsmarknader 

När det praktiska är klart och bettingsajten är vald, är det dags att dyka ned i oddsmarknaderna. Oavsett om du väljer ishockey eller fotboll kommer du att ställas inför fler val än liga och match. 

Det finns flera marknader att välja mellan. Dessa innehåller odds på utkomster som: vilket lag som vinner en match, hur många mål som görs, hur många mål som görs i varje halvlek eller period, vilket lag som gör flest mål m.m. Dessa marknader kan ha olika namn, och det är inte alltid lätt att direkt se vad de innehåller för typ av spel.  

Några exempel är:

1X2 –Här väljer man odds efter vilket lag man tror vinner. Du kan välja odds för lag 1 eller lag 2, eller oddset för oavgjort, X. I fotboll gäller 1X2 på resultatet efter full tid. I ishockey gäller 1X2 på ordinarie speltid, och inte resultatet efter förlängning.

Moneyline – Moneyline är vanligare i ishockey än i fotboll, eftersom en match sällan kan sluta oavgjort. Spelet kan kallas för vinnarspel, vilket innebär att du spelar på laget som du tror vinner. Resultatet gäller efter eventuell förlängning och straffar.

Handikapp –Handikapp är en marknad som är vanlig vid matcher där ojämna motståndare möter varandra, t.ex. när Sverige möter Spanien i den första gruppmatchen i EM 2021. Du väljer då om ett lag kommer att starta med exempelvis – 1 eller + 1 mål. Laget du har spelat på måste då antingen vinna med fler än 1 mål för att räknas som segrare, eller så får de inte förlora med fler än 1 mål. 

Sportbetting2
Källa: Pexels.

När du är införstådd i marknaden som du vill spela på är det bara att välja odds. Detta kan vara en konst i sig. Vissa har på känn vilka odds som är bäst, medan andra väljer att fördjupa sig i statistik, prognoser och resultat – för att förbättra sina vinstodds rekommenderas det senare. 

Det är så här sportbetting går till. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.