USA vann jvm 2021

juniorhockey

Det nya året inleddes traditionsenligt med slutspel i junior-VM i ishockey. Turneringen kunde avgöras i Edmonton, Kanada, trots den rådande pandemin. Tio lag i två grupper deltog, och till slut blev det nordamerikansk vinst i den 45:e upplagan av juniorvärldsmästerskapen i ishockey.

Sverige i jvm 2021

Sverige kom till turneringen med reducerad spelartrupp och tränarstab på grund av covidsmitta i laget strax innan jvm startade. Risken var således stor att den svenska sviten på 52 raka segrar i turneringens gruppspel sedan 2006 skulle brytas, speciellt med tanke på att både USA och Ryssland väntade i årets gruppspel. Annars inledde Sverige jvm på ett utmärkt sätt, med seger 7-1 mot Tjeckien. Segersviten förlängdes till 54 matcher innan det tog stopp mot Ryssland. Det blev även förlust mot USA, vilket gav Juniorkronorna en tredjeplats i sin grupp, och Finland som kvartsfinalmotståndare.

I kvartsfinalen mot Finland inledde Sverige strålande, med 2-0 efter första perioden. Sen fullkomligt kollapsade det svenska laget, och under resterande 40 minuter kändes det bara som en tidsfråga innan Finland skulle kvittera. Mycket riktigt, Finland ägde spelet och både kvitterade och avgjorde matchen med 24 sekunder kvar att spela. Ett tråkigt sätt att se Sverige förlora på. Det positiva är att flera spelare i det svenska laget kan vara aktuella för nästa års jvm då Sverige kan få ett på pappret slagkraftigt lag.

USA:s väg till guldet var inte klockren, även om man vann sin grupp. Man inledde med förlust 3-5 mot en av förhandsfavoriterna, Ryssland. Sedan var det idel segrar dock. I kvartsfinalen avfärdade man Slovakien med 5-2. I semifinalen väntade Finland, och detta blev en riktig rysare. USA ledde med 3-2 en bra bit in i tredje perioden då Finland lyckades forcera in en sen kvittering. Men med minuten kvar kunde USA avgöra till 4-3. I finalen väntade Kanada, som vann jvm 2020. Kanada har dock haft svårt för USA i finalsammanhang i jvm genom åren. Inför finalen 2021 hade USA 3 segrar och Kanada 1. Kanada inledde årets final med visst tryck under matchens första minuter, men USA stod emot, och jobbade in sig i matchen, och tog över. I första perioden fullkomligt sköljde de över Kanada, och fick med sig två mål som räckte till guld. Spelarna i förhandsfavoriten Kanada såg tämligen tama och bleka ut, och USA vann rättvist.

Nu ser vi fram emot mer hockey i år, och hoppas att fler turneringar kan spelas, trots pandemin.