Zlatan och comebacken till landslaget

2016 var senaste gången som Zlatan Ibrahimović bar landslagsstället. Sedan dess har han endast burit klubbställ för Manchester United, LA Galaxy och AC Milan. 2021, och fem år senare, kan det bli dags för honom att ta på sig de svenska färgerna igen och bli en del av den ”gula muren” – i alla fall om han känner att han har kapaciteten. 

I enastående form

Att Zlatan flörtar med idén att göra en comeback i landslaget bygger inte bara på att det vankas ett nytt Europamästerskap, vilket skulle innebära en ny chans till en EM-medalj. Enligt rapporter och bets tips från sportexperter har Sverige goda odds att ta sig vidare från gruppen. Oddset att de går vidare är 1.50. 

Landslagscomebacken grundar sig mer på att Zlatan har haft en otrolig säsong i klubblaget AC Milan. Han är med och toppar skytteligan och Milan utmanar om ligavinsten. I februari gjorde svensken sitt 500:e mål, vilket han snabbt toppade med sitt 501:a mål. Hans förmåga att göra mål har inte försvunnit trots att han i år kommer att bli 40 år. 

Tidigare statistik

Zlatans statistik från sina år i landslaget talar för sig själv. Zlatan gjorde landslagsdebut 2001 och fram till 2016 spelade han 116 matcher. Under dessa gjorde han 62 mål, vilket är mer än någon annan. Hans målsnitt var 0,53 per match, vilket är högt men inte det allra högsta. Bäst målsnitt hade Gunnar Nordahl när han spelade i landslaget. Hans målsnitt var 1,3 mål per match och han gjorde 43 mål på 33 matcher.

Prestation, inte hans namn

Zlatans potentiella väg tillbaka till landslaget började efter att han vann sin tolfte Guldboll. I sin segerintervju berättade han att han saknade känslan av att vara med i landslaget, och att stå med den gula landslagströjan på Friends Arena. Det här ledde i sin tur till att Janne Andersson, som nyligen förlängde sitt kontrakt till 2024, åkte till Milano för att träffa 39-åringen. Enligt uppgifter ska samtalet mellan anfallaren och förbundskaptenen ha varit produktivt och de var överens om att hålla kontakten. 

Hans potentiella comeback har både förvånat och glatt andra landslagsspelare. Dejan Kulusevski har uppmanat Zlatan till att ställa upp i landslaget, och hoppas att han kommer att få chansen att spela med honom. Sebastian Larsson var överraskad över vändning. Zlatan har tidigare varit tydlig med att han inte är intresserad av landslagsspel. Om han nu är intresserad tycker Larsson att han ska ha en plats. Ett landslag behöver ha de allra bästa spelarna. 

Det senaste uttalandet från ”Ibra” om landslaget kom i januari, och han är fortsatt positiv. Däremot sa han att han endast kommer att vara med om han känner sig i form och inte är skadad. Han var tydlig med att han vill bistå med sin förmåga att spela, inte med sitt namn. 

När, om och hur. Det är frågor som ofta cirkulerar runt Zlatan men som förhoppningsvis kommer att bli besvarade ju närmare juni månad kommer. Förbundskaptenens uppdrag är att sätta ihop det starkaste laget inför EM, och kanske kommer det att innehålla en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.