Tre Kronor vann Karjala Cup 2015

Tre Kronor

Det blev svensk seger i första omgången av Euro Hockey Tour: Karjala Cup. Ishockeycupen avgjordes i Sverige och Finland.

Två snabba sänkte Tjeckien

Tjeckien har inte visat något jätteintresse för Euro Hockey Tour och endast vunnit turneringen två gånger. De kom ut blekt i första matchen mot Tre Kronor och Sverige gick snabbt ifrån med två snabba mål på fyra minuter. Bäst på plan var Frölundas Joel Lundqvist som blev tvåmålsskytt. Lundqvist har hittat målformen i år, både i Swedish Hockey League och landslaget. Hemligheten är enligt uppgift ändringar i träningsupplägget med mer fokus på rörlighet. Det verkar i alla fall fungera. Lundqvists första mål betydde 3-0 i mitten av andra perioden. Det andra målet var matchens sista: 6-2 blev slutställningen. Det var Lundqvists 15:e mål på 116 landskamper.

Ryss-spöket ”lever”

Mot Ryssland fick Tre Kronor det jobbigare. Vi har haft problem med spelet mot ryssarna senaste åren och det pratas om att Pär Mårts har en ”plan B” för att bli mindre förutsägbara och kunna rubba den ryska björnen. Den stora snackisen efter matchen blev Linus Omarks 1-1 mål i slutet på första perioden. Ett riktigt konstmål med klubban mellan benen. Tyvärr skrevs slutresultatet till 6-3 Ryssland efter att Tre Kronor släppt in två snabba mål i slutet på andra perioden. Tack vare att Ryssland faktiskt förlorade mot både Tjeckien och Finland fick Sverige spela gruppfinal mot Finland, i Finland.

Stabil insats mot Finland

I matchen mot Finland fick vi se ett hyfsat disciplinerat Sverige visa upp ett gott grundspel. Lagdelarna klickade i varandra, tacklingar satt, och anfallsspelet fungerade fint. Även om Finland förde det mesta av spelet kunde Tre Kronor förlita sig på sin målvakt Viktor Fasth som storspelade i målet. Joel Lundqvist gav Sverige ledningen i första perioden och Jimmie Ericsson utökade till 2-0. Finlands reduceringsmål var en lustig historia där pucken for i någon slags perfekt båge från blålinjen över anfallszonen och hittade nätet bakom Victor Fasths axel. Ett riktigt skitmål, men rätt udda. 2-1 och matchen levde i allra högsta grad. Hungriga, finska forwards låg hårt på svenska backar som ändå lyckades lösa de flesta situationer. I tredje perioden avgjorde Linus Omark matchen med 3-1 i powerplay och han har definitivt stärkt sina aktier inför ishockey-VM 2016. Finland fick in ytterligare en reducering med 8 sekunder kvar av matchen och slutställningen skrevs till 3-2 Sverige. Sverige vinner därmed Karjala Cup för andra året i rad.

Potentiella VM-spelare

Många spelare har stärkt sina aktier inför vårens VM-turnering i Ryssland. Allt beror såklart på hur många NHL-proffs vi får hem från Nordamerika. Ser man på turneringen i sin helhet är det främst på backsidan vi behöver förstärkningar tillsammans med några offensiva spjutspetsar. Dessa spelare tar vi med oss från Karjala Cup som potentiella VM-spelare:

Jimmie Ericsson

Alltid bra. Livsviktig framför mål där han gör grovjobbet och skymmer målvakten i skottvinkeln.

Joel Lundqvist

Otroligt hög lägstanivå. En spelare som går att sätta in vart som helst och han kommer att leverera. Kan nu även göra mål även om hans stora styrka är tvåvägsspelet och penalty kill.

Victor Fasth

Victor Fasth är tillbaka efter en mindre lyckad session i NHL. Fick bland annat spela i stryklaget Edmonton Oilers och hade problem med skador. Spelar i KHL nu och är van vid det ryska klimatet.

Marcus Sörensen

Vi hade velat se Sörensen redan i VM 2015, men han fick stå åt sidan till förmån för förstärkningar från NHL. Vi har inte ändrat oss utan vill fortfarande se honom i VM. Målfarlig!

Linus Omark

En trollgubbe av rang som kan vara helt osynlig för att sedan glimma till och avgöra med ett mål som egentligen inte ska gå att genomföra.

Staffan Kronwall

Stabil back och en naturlig ledare på isen. Var kapten när Tre Kronor vann VM-guld 2013.

Nästa del av Euro Hockey Tour är Channel One Cup i Ryssland och Tjeckien, 17-20 december. Stay Tuned!

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.