Sverige vann VM-guld i ishockey 2017

Team Sweden

När förbundskapten Rikard Grönborg fått in 19 spelare från NHL i årets upplaga av Tre Kronor rankades Sverige som en av favoriterna till VM-guldet bakom stornationerna Kanada och Ryssland. I truppen fann vi bland annat namn som Nicklas Bäckström, William Nylander och Henrik Lundqvist. I inledningen av turneringen hade Sverige dock svårt att få spelet att klicka. Slarv och onödiga utvisningar präglade matcherna. Man slog blåbärsnationerna i gruppspelet, men förlorade mot de främsta motståndarna USA och Ryssland. USA vann gruppen och Sverige kom trea, bakom Ryssland.

Slutspelet

Facit för ett stjärnspäckat Tre Kronor så här långt var två förluster mot Ryssland respektive USA, samt vinster mot Tyskland, Lettland, Danmark, Slovakien och Italien. Inte jätteupphetsande. I kvartsfinalen väntade Schweiz som lyckats komma två i andra gruppen, bakom storfavoriten Kanada. Det blev en förväntad seger för Tre Kronor, med 3-1. I semifinalen väntade Finland, som haft en trög inledning på turneringen, men som lyckades slå ut ett sömnigt USA i kvartsfinalen. Det NHL-förstärkta Sverige blev en för tuff motståndare för de finska lejonen, som kunde tämjas via en 4-1 seger.

I andra delen av slutspelsträdet hade Kanada ångat på. De slog ut hemmanationen Tyskland, förvisso bara med knappa 2-1. Semifinalen mot Ryssland blev en fartfylld kamp där ryssarna ledde med 2-0 inför tredje perioden. Kanada visade stor moral och vände detta genom fyra mål i slutakten. Imponerande. Frågan var hur Tre Kronor skulle rå på denna mardrömsmotståndare? Tre gånger hade lagen mötts i VM-final tidigare och tre gånger hade Kanada vunnit (1997, 2003, 2004).

Finalen

Tre Kronor inledde finalen övertygande, med disciplinerat styrspel och en stabil Henrik Lundqvist i målet. Första perioden slutade mållöst. Andra perioden verkade gå mot ett liknande öde, men dryg 20 sekunder innan periodvilan skickade Victor Hedman en slumppuck mot mål i numerärt underläge. Pucken letade sig in mellan benskydden på Pickard i det kanadensiska målet och Sverige fick ett psykologiskt viktigt mål innan tredje akten. Guldvittring? Nja, många minns Kanadas upphämtning mot Ryssland i semifinalen. I början av tredje perioden fick de ett billigt powerplay efter en filmning, och Ryan O’Reilly kunde sätta pucken i det svenska målet. Illa. Avslutningen av perioden blev spännande. Tre Kronor fick chansen att avgöra i powerplay med bara minuter kvar, men misslyckades. Sedan var det Kanadas tur att försöka göra samma sak efter att Sverige haft för många spelare på isen, ett återkommande symtom för Tre Kronor i turneringen. Vilket snöpligt slut det hade blivit om Kanada avgjort på ett sådant misstag! Så blev det inte. Matchen gick till förlängning. Kanada hade merparten av spelet, men Sverige stod upp och skrapade fram någon halvchans. Mållöst. Straffläggning väntade. Många av oss tänkte nog tillbaka på Straffdramatiken i OS i Lillehammer när Peter Forsberg avgjorde finalen mot just Kanada, med en klassiskt straff, och Tommy Salo sedan räddade Paul Kariyas straff vilket gav Sverige guldet. Onekligen var det fördel Sverige med Henrik Lundqvist i målet, en världsmålvakt. Lundqvist stod upp och blev matchhjälte med fyra räddningar. Resten är historia.

Ett klassiskt svenskt lag med både gamla och nya profiler tog Tre Kronors tionde VM-guld genom tiderna.

William Nylander blev utsedd till turneringens bästa spelare. Hans segerhopp i famnen på Henrik Lundqvist var legendariskt.

Kapten Joel Lundqvist, Henriks tvillingbror, tog sitt tredje VM-guld. I ett Tre Kronor utan NHL-proffs räknar Grönborg med att han kommer att leda laget i OS 2018.

Nicklas Bäckström fick revansch för fadäsen i OS-finalen mot Kanada 2014.

Anton Strålman fick äntligen vinna något i sin karriär.

Det finns många historier att berätta om det här färgstarka laget. Nu njuter vi av guldet!