Sverige vann hockey-VM 2018

Team Sweden

Tre Kronor lyckades med bedriften att återupprepa succén från 2017 då man vann VM-guld i ishockey i Danmark efter ett straffdrama mot Kanada. Årets VM avgjordes åter igen på straffar och denna gången var det Schweiz som stod för motståndet.

Vägen till finalen

2018 års upplaga av Tre Kronor präglades av två saker: a) Hela 20 NHL-proffs, och b) en av de yngsta trupperna någonsin, med en snittålder på runt 24 år. Man fick bästa möjliga start på gruppspelet i hockey-VM då Vitryssland besegrades med 5-0. Match nummer två blev tuffare, men Sverige lyckades hålla undan mot Tjeckien och vinna med 3-2. I match nummer tre vann vi över Frankrike i en grinig match. Resultatet skrevs till 4-0. Matchen mot Österrike blev en publikfest på läktarna och en målfest på isen (7-0). Femte matchen, mot Slovakien, blev tightare och där krävdes övertid för att Sverige skulle kunna vinna med 4-3. Schweiz avfärdades relativt lätt med 5-3 och sista matchen mot Ryssland blev en ren gruppfinal. Vinnaren skulle få möta Lettland och förloraren Kanada. Sverige lyckades reda ut en inledningsvis trasslig match och vinna med 3-1. Ryssland förlorade kvartsfinalen mot Kanada på övertid.

I slutspelet väntade alltså Lettland för Tre Kronor i kvartsfinalen. Det blev en oväntad krampaktig tillställning där Letterna ställde upp i försvar och lyckades ställa till det för Sverige med sina vassa kontringar. Till sist lyckades dock Sverige vinna med 3-2. I semifinalen väntade USA som slagit ut Tjeckien i sin kvartsfinal. Ledda av Chicagostjärnan Patrick Kane hoppades USA vinna sitt första VM-guld sedan 1960 (!). Jänkarna inledde matchen bäst och snurrade runt i Sveriges zon. Sverige var dock hypereffektivt och Anders Nilsson stod på huvudet i målet. Trots att USA hade spelmässigt övertag var det Sverige som ledde med 1-0 efter första perioden tack vare Viktor Arvidsson. Andra perioden inleddes tungt med fyra minuters boxplay. När Pääjärvi gjorde 2-0 i numerärt underläge gick dock luften ur jänkarna. Sverige fick spela powerplay efter att Johnny Gaudreau tappat huvudet och använt klubban som baseballträ. Två snabba mål senare och matchen var avgjord. Sista perioden handlade mest om att spela av matchen och slutresultatet skrevs till hela 6-0.

På andra sidan slutspelsträdet skrällde sig ett disciplinerat Schweiz fram till en finalplats. Först slog man ett tröttkört Finland med 3-2 och sedan utmanövrerade man Kanada med samma siffror i semifinalen. Bronsmatchen vann USA mot Kanada med 4-1.

Sverige slog Schweiz på straffar i finalen

Finalen mellan Sverige och Schweiz blev en betydligt jämnare historia än 2013, då Sverige vann med 5-1. Liksom då tog Schweiz ledningen med 1-0 i första perioden. Sverige kvitterade. I andra perioden tog ett hypereffektivt Schweiz ledningen igen, innan Sverige kunde sätta högt tryck i anfallszonen och kvittera i powerplay. Bägge lagen hade sina lägen att ta ledningen i tredje perioden, bland annat brände Tre Kronor ett par frilägen. Förlängningen blev en återhållsam historia med två trötta lag som var mer rädda för att förlora än de ville vinna. Denna tillställning skulle gå till straffläggning med två möjliga utfall: Antingen skulle Schweiz vinna sitt första VM-guld någonsin, eller Sverige sitt elfte.

Schweiz gjorde mål direkt på sin straff och Sverige missade. Guldläge för Schweizarna. Oliver Ekman-Larsson lyckades kvittera (han gjorde även mål på en av straffarna mot Kanada i finalen 2017) och Filip Forsberg såg till att avgöra dramat medan Anders Nilsson var omutlig i målet. Därmed vann Sverige sitt andra raka VM-guld (senast Tre Kronor gjorde det var 1991 + 1992) och det är inte utan att tycka lite synd om Schweiz som följde sin gameplan till punkt och pricka och var så nära ett VM-guld man kan komma.

Guldet var ett resultat av hårt arbete från förbundskapten Rikard Grönborg och hans team, som närmat sig NHL-proffsen och höjt statusen och professionaliteten i Tre Kronor flera snäpp. Spelarna har gillat spelidén och haft kul ute på isen, där ungdomlig entusiasm blandats med klassiskt svenskt försvarsspel.