Svenska truppen till World Cup of Hockey 2016

2 mars tog förbundskapten Rikard Grönborg ut 16 spelare som ska representera Tre Kronor i World Cup of Hockey 2016.
1 juni presenterades resten av truppen. Du hittar den i sin helhet nedan:

Tre Kronors trupp till World Cup of Hockey 2016

Målvakter:
Henrik Lundqvist, New York Rangers
Jacob Markström, Vancouver Canucks
Robin Lehner, Buffalo Sabres
Jhonas Enroth, Toronto Maple Leafs

Kommentar: Lundqvist given etta. Allt annat blir ointressant, så länge ”King Henrik” skadar sig på försäsongen. Enroth ersätter skadade Lehner.

Backar:
Oliver Ekman Larsson, Arizona Coyotes
Mattias Ekholm, Nashville Predators
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Niklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks
Erik Karlsson, Ottawa Senators
Niklas Kronwall, Detroit Red Wings
Anton Strålman, Tampa Bay Lightning
Hampus Lindholm, Anaheim Ducks

Kommentar: En av turneringens bästa backsidor. En otroligt bra mix av spelskicklighet, tvåvägsbackar och defensiv kapacitet. Hedman blir en nyckelpjäs med mycket speltid! Unge Lindholm ersätter knäskadade veteranen Kronwall. Synd vi inte får se några motståndare bli ”Kronwalled”…

Forwards:
Nicklas Bäckström, Washington Capitals
Loui Eriksson, Boston Bruins
Filip Forsberg, Nashville Predators
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche
Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Sedin, Vancouver Canucks (C)
Alexander Steen, St. Louis Blues
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
Carl Hagelin, Pittsburgh Penguins
Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins
Marcus Krüger, Chicago Blackhawks
Jakob Silfverberg, Anaheim Ducks
Carl Söderberg, Colorado Avalanche
Rickard Rakell, Anaheim Ducks
Mikael Backlund, Calgary Flames
Patrik Berglund, St. Louis Blues

Kommentar: En bra, men lite åldrande forwardssida. Sedinarna är en bra bit över 30 och andra namn måste ta över. Bäckström, Forsberg, Silfverberg med flera måste visa att de är redo att inta ledande roller i landslaget. Update: Rakell ersätter skadade Steen. Update: Nyckelcentern Zetterberg skadad och ersätts av Backlund. Ett tungt avbräck för Tre Kronor, men det är backarna och ett stabilt målvaktsspel som ska föra det här laget till framgång, inte forwardssidan. Henrik Sedin är utsedd till lagkapten i Zetterbergs frånvaro. Precis som i många andra lag har Sverige många ledartyper och kaptener på isen så vi ska inte oroa oss för ledarskapet. Men vem ska göra målen? Filip Forsberg i högform? 🙂 Update: Även Rakell tvingades utgå. Ersättare blir Patrik Berglund.


I detta inlägg följer vi arbetet med truppen och spekulerar om vilka spelare vi tror kommer att vara aktuella. 1 juni ska ytterligare sju spelare tas ut.

Tre Kronors trupp, mars 2016

Målvakter:

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Jacob Markström, Vancouver Canucks

Kommentar: ”Kung Henrik” given etta. Vem man än väljer bakom honom får vakta båsdörren.

Backar:

Erik Karlsson, Ottawa Senators
Nicklas Kronwall, Detroit Red Wings
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning
Anton Strålman, Tampa Bay Lightning
Nicklas Hjalmarsson, Chicago Blackhawks
Oliver Ekman-Larsson, Phoenix Coyotes

Kommentar: En dag på jobbet för Grönborg och en av turneringens bästa backuppsättningar. Rutin och vinnartradition i Kronwall och Hjalmarsson. I övrigt en klockren mix av offensiv briljans och defensiva tvåvägsbackar. Exakt samma uppställning som vi tippade 15 januari (se inlägg nedan).

Forwards:

Daniel Sedin, Vancouver Canucks
Henrik Sedin, Vancouver Canucks
Nicklas Bäckström, Washington Capitals
Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings
Loui Eriksson, Boston Bruins
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche
Alexander Steen, St. Louis
Filip Forsberg, Nashville Predators

Kommentar: Våra två förstalinor som vi tippade 15 januari är med. Sedan är det svårare. Vi har många centrar i svensk ishockey. Frågan är om Grönborg har råd att ”offra” en plats till en spelare från Swedish Hockey League? Vi tror inte det. Vi skulle nog vilja toppa det här gänget med lite överraskningar: sätta ihop en kedja endast med hypersnabba forwards som kan åka sönder och förvirra motståndarförsvaret?

___

(15 jan 2016)

Med nästan åtta månader kvar till World Cup är vi naturligtvis nyfikna på vilka svenska spelare som får chansen i Tre Kronors lag. Gruppspelet inleds 17 september och Tre Kronor spelar en landskamp mot Finland i Scandinavium 10 september. I detta inlägg kommer vi att följa den svenska truppen. Till en början kan vi endast spekulera vilka spelare som kommer med. 1 mars måste nye förbundskaptenen Rikard Grönborg anmäla minst 16 spelare inklusive två målvakter. Den slutgiltiga truppen måste anmälas senast 1 juni 2016.

Tre Kronor i World Cup 2016

Före Grönborg tagit ut en preliminär trupp är namnen nedan endast spekulation från vår sida. Listan bygger på ett tidigare inlägg om svenska spelare i NHL. Vi har fokuserat på att få balans mellan offensiv/defensiv, playmakers, snipers och grinders.

Målvakter:

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Jhonas Enroth, Los Angeles Kings

Kommentar: Målvakter vinner matcher. Lundqvist är en matchvinnare och ohotad etta i Tre Kronor. Han är outstanding i Rangers. En liten brasklapp dock: Har han varit lika bra i Tre Kronor åren efter OS-guldet 2006? Som andrekeeper har vi valt Enroth. Han har varit lojal mot Tre Kronor, har erfarenhet av både Europeisk och Nordamerikansk hockey och surar förmodligen inte ihop om han får agera båsöppnare till förmån för Lundqvist.

Backpar:

Victor Hedman – Anton Strålman (backpar i Tampa Bay Lightning)
Erik Karlsson (Ottawa Senators) – Niklas Hjalmarsson (Chicago Blackhawks)
Oliver Ekman Larsson (Arizona Coyotes) – Niklas Kronwall / Jonathan Ericsson (Detroit Red Wings)

Kommentar: Tampa Bays backpar Hedman och Strålman givna. De är vana att spela med varandra och behöver därmed inte lägga energi på att spela ihop sig. Knepigare blir att hitta en lekkamrat till Karlsson. Han är ett av våra viktigaste offensiva vapen och är van att spela en halvtimme per match. Behöver en defensiv klippa vid sin sida. I powerplay skulle vi matcha ihop honom med Oliver Ekman Larsson, men i 5-mot-5 får Hjalmarsson stå för defensiven. Hjalmarsson är van vid att ta stort ansvar och att vinna stora titlar med Chicago. Tredje och sista backparet blir antingen en all-round-lösning med Larsson och Kronwall, som dock kanske väger lite för lätt? Alternativet är en offensiv Larsson och en defensiv, elak Jonathan Ericsson. Sjunde back? Beror på övriga uppsättningen. Behöver vi mer offensiv: John Klingberg. Defensiv rutin? Johnny Oduya. Valet är svårt och visar på vilken bredd vi har på backsidan i svensk ishockey idag!

Forwards/kedjor:

Daniel Sedin (Vancouver Canucks) – Henrik Sedin (Vancouver Canucks) – Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche)
Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings) – Nicklas Bäckström (Washington Capitals) –  Filip Forsberg (Nashville Predators)
Jakob Silverberg (Anaheim Ducks) – Mika Zibanejad (Ottawa Senators) – Calle Järnkrok (Nashville Predators)
? – ? – ?

Kommentar: Forwardssidan är en tuff nöt att knäcka. Vi har två rätt givna kedjor där bröderna Sedin respektive Zetterberg och Bäckström utgör stommen. Landeskog får skapa utrymme åt Sedinarna. Forsberg kommer att trivas bra med en playmaker (Bäckström) och en tvåvägsspelare (Zäta) vid sin sida. Sen då? Vi har rätt många centertyper i NHL för tillfället. Vi lekte lite med en tredjekedja där vi återförenar Silverberg + Järnkrok som spelade tillsammans i Brynäs. De får sällskap av Zibanejad som vi gissar har mer i sig än han visat hittills i NHL. Vi såg vad han kunde göra när han avgjorde junior-VM 2012. Det roliga med vår tredjekedja är att man inte riktigt vet vad man får. Därmed vet inte heller våra motståndare vad de ska försvara sig mot. En jokerkedja helt enkelt. Sen behöver vi en defensiv kedja också, men där blir det mer besvärligt. I OS 2006 användes bröderna Sedin + Jörgen Jönsson för att effektivt desarmera motståndarnas offensiv. Även Zetterberg har en god defensiv och är en boxplayspecialist. Ett alternativ från SHL vore Frölundas Joel Lundqvist om det inte vore för att han är center och ovan liten is. Namn som Patrik Berglund och Patrik Hörnqvist borde gå att få in i den här ekvationen. Det lämnar vi öppet till Grönborg…

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.