Stanley Cup 2015: Tampa Bay och Anaheim till final

Konferensfinalerna i årets Stanley Cup fick alltså avgöras genom två stycken ”game seven” efter att Rangers och Chicago kvitterat i sjätte matchen. Fyra lag skulle bli två som gör upp om titeln Stanley Cup-mästare 2015! New York Rangers och Anaheim hade hemmaplansfördel mot Tampa Bay respektive Chicago. Det hjälpte föga.

New York Rangers 0-2 Tampa Bay

Henrik Lundqvist och New York Rangers har gjort sig kända för att vara svårslagna i match sju i slutspelet. Det plus hemmaplansfördel i Madison Square Garden talade på papperet för Rangers-seger i match sju mot Tampa Bay. Första perioden slutade mållöst. Hemmalaget inledde med press mot Tampas mål men känslan var ändå att Floridalaget tog över. Lundqvist fick göra flera kvalificerade räddningar på alla möjliga typer av udda studs-puckar. I andra perioden fick Rangers chansen i ett par powerplay-lägen men lyckades inte få in pucken. I tredje perioden kunde inte Rangers längre stå emot Tampas offensiv utan släppte in två mål. På målen var det inget Lundqvist kunde göra, särskilt inte på 2-0 som var resultatet av vackert klapp-klapp-spel med ett vackert avslut av Ondrej Palat. New York Rangers förlorar matchen för att de inte producerade framåt, noll mål på hemmaplan duger inte.

Anaheim 3-5 Chicago

Stora, tunga Anaheim mot rutinerade slutspelslaget Chicago. En moralisk final kan tyckas. Inför konferensfinalerna tippade vi att oavsett vilket av dessa lag som går vidare står de som Stanley Cup-mästare i juni. Senast Ducks var i final var 2007, då vann de mot Ottawa. Finske forwarden Teemu Selänne fick äntligen vinna en stor turnering medan Daniel Alfredsson, kapten i Ottawa, fick se chansen om en Stanley Cup-seger försvinna. Senaste åren har Anaheim dock förlorat tre raka game seven. Chicago blev mästare 2010 och 2013. Det var då. I match sju av 2015 års konferensfinaler inledde Jonathan Toews målskyttet för Chicago i första perioden. Senare i samma period blev Jakob Silfverberg utvisad och Chicago utökade sin ledning till 2-0 i powerplay. Anaheim saknade dock inte chanser, ställningen hade kunnat vara 2-2 efter första perioden, men Corey Crawford i Chicagos mål gjorde skillnaden. 3-0 kom en och en halv minut in i andra perioden. Enorm fördel Chicago i matchen som blev ännu större när Marian Hossa visade fotbollstalang och sparkade in 4-0. Nä, det var ingen sparkrörelse, men dock Zlatan-klass 🙂 Silfverberg tröstmålade 1-4 för Anaheim i spel fyra mot fyra i slutet av period två. I mitten av tredje perioden fick Anaheim än mer hopp då Corey Perry reducerade till 2-4, vackert framspelad av Ryan Getzlaf och Patrick Maroon. Chicago svarade dock med 5-2 i power play en stund senare. Anaheim fick, precis som i andra perioden, ytterligare ett tröstmål, men lyckades inte komma närmare än 5-3 den här kvällen. Den stora skillnaden var dels Chicagos målvakt Crawford, men även deras förmåga att ta sig in på mål och skymma Fredrik Andersen. Ett vinnande koncept som kan räcka ända fram till Stanley Cup-bucklan!