Stanley Cup 2015: Fördel Tampa i finalen

Tre matcher är spelade i Stanley Cup-finalen mellan Chicago och Tampa Bay. Chicago fick den bästa starten och vann första matchen med 2-1 efter två mål i tredje perioden. Tampa Bay har dock kämpat sig tillbaka och vunnit två raka matcher. Glädjande för svensk del är att backen Victor Hedman varit en gigant i segrarna. Hedman har dominerat både i defensiven där han effektivt har avväpnat motståndarlagets stjärnor som Marian Hossa, Patrick Kane med flera, och i offensiven där han hittar rätt med geniala passningar.

Två raka vinster för Tampa

Efter att ha förlorat match ett i tredje perioden gick Tampa Bay ut som ett pånyttfött lag i andra matchen. Deras anfallsspel är varierat med mycket trafik på mål. 13 minuter in i första perioden fick de utdelning. Anstormningen avtog dock i andra perioden och Chicago kunde både kvittera och ta ledningen inom tre minuter (Shaw, Teravainen). Åter igen var dock minut 13 Tampas turminut då man, precis som i första perioden, satte ett mål då (Kucherov). 3-2 kom minuten senare via Tyler Johnson efter att Corey Crawford i Chicagos mål släppt en lucka vid stolpen. Chicago gav dock inte upp utan kvitterade i tredje perioden via ett slagskott av Brent Seabrook. I samband med målet missade domarna en klar goaltender interference av Marian Hossa som satte klubban mellan benskydden på Ben Bishop. Bishop fick dessutom utgå i perioden på grund av skada. Tampa fick chansen i power play en stund senare efter en hög klubba av Patrick sharp. De gjorde inget misstag. 4-3 skrevs slutresultatet till i match två, och därmed var finalen kvitterad.

I match tre inledde Callahan målskyttet för Tampa med ett stenhårt slagskott, assisterad av Victor Hedman. Chicago kvitterade i power play i första perioden (Brad Richards). Efter en mållös andra period tog Blackhawks ledningen i tredje. Tampa svarade dock blott 13 sekunder senare. 2-2 i tredje akten. Bishop var för övrigt tillbaka i Tampas mål. Sen klev planens gigant, Övikssonen Victor Hedman fram igen. Han tog en majestätisk åkning in i offensiv zon och assisterade fram till slutresultatet 3-2. Hedman är för tillfället en av världens bästa backar och vi ser fram emot att följa honom i resten av denna serie som är långt ifrån avgjord.