Petter Eliassen & Justyna Kowalczyk vann Vasaloppet 2015

Vasaloppet

Idag gick 2015 års Vasalopp av stapeln planenligt och 15800 anmälda åkare från 40 olika nationer gick ut i spåren som precis som förra året var svåråkta. Det senaste dygnets plusgrader satte sin prägel på loppet. Tyvärr kom två av de svenska hoppen på herrsidan inte till start, Johan Olsson och Jörgen Brink hade blivit förkylda innan loppet. Istället blev det dubbelt norskt i toppen bland herrarna.

Petter Eliassen vann Vasaloppet

Den som försökte bäst av svenskarna i början på loppet var Anders Södergren som gjorde ett försök att dra ifrån. Det blev dock inte långvarigt och i slutet handlade det om tre åkare som gjorde upp om segern: Petter Eliassen och Anders Aukland från Norge och Stanislav Rezac från Tjeckien. Eliassen är ny i vasaloppssammanhang, Aukland har vunnit tidigare medan Rezac radat upp andra och tredjeplaceringar. Aukland gjorde något enstaka försök att skaka av sig de andra med några mil kvar av loppet men de bet sig fast. Med några kilometer kvar blev det en helnorsk uppgörelse. Det var dock trevligt att se Rezac satsa på de spurtpriser som är spridda över banan. Han räckte dock inte ända fram. Eliassen tog täten och fick ett par skidlängder tillgodo på Aukland vilket räckte för att säkra segern. Bäste svensk blev Jerry Ahrlin på åttonde plats. Södergren slutade på tjugonde plats, 20 minuter efter vinnaren. Fjolårsvinnaren John Kristian Dahl slutade på femte plats.

Resultat, herrsidan:

1.  Petter Eliassen, Norge 4:01.48
2. Anders Aukland, Norge 4:01.53
3. Stanislav Rezac, Tjeckien 4:02.12

Justyna Kowalczyk vann damernas Vasalopp

När startskottet gick strulade startgrindarna i loppet. I kombination med de blöta spåren var det upplagt för trubbel. Det fick inte minst polskan Kowalczyk erfara som bröt staven och fick åka med en stav i en kilometer. Det gjorde att hon var nästan fyra minuter bakom ledande Britta Johansson Norgren efter 11 kilometer. Kowalczyk jobbade dock in sig i loppet igen och gjorde starka avslutande mil där hon fick åka själv, ibland i ryggen på någon av herrarna. I överlägsen stil vann hon damernas Vasalopp 2015, 4 minuter före Johansson Norgen som blev tvåa för andra året i rad.

Resultat, damsidan:

1. Justyna Kowalczyk, Polen 4:41.02
2. Britta Johansson Norgren, Sverige 4:45.18
3. Seraina Boner, Schweiz 4:49.16

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.