Reservbetonat Tre Kronor slog Ryssland

Tre Kronor2

Efter lite drygt en spelad period i öppningsmatchen mellan Ryssland och Sverige i Channel One Cup 2015 lutade det åt att rubriken på det här inlägget skulle bli: Sverige stod emot Ryssland – i en period. Ett Sverige som fått en mängd återbud inför turneringen, som är en del av Euro Hockey Tour 2015-16. Det såg minst sagt tunnt ut på forwardssidan och vi funderade på vem som skulle göra mål för Tre Kronor, särskilt mot ett Ryssland som hade fördelen av hemmaplan. Sverige gjorde en stark första period. Ryssland var dock nära att spräcka Viktor Fasths nolla i slutet av perioden, men efter videogranskning konstaterades att målet kom efter slutsignalen.

Målexplosion i andra perioden

I andra perioden tog dock ryssarna kommandot, i powerplay. 1-0 och känslan var nu att Ryssland skulle ta över matchen, stärkta av framgången. Så blev det inte. Istället var det Sverige som vaknade. Ryssland var för dagen ovanligt odisciplinerade. André Petersson kvitterade i fem-mot-tre. Jonas Ahnelöv gjorde ledningsmålet 1-2 och John Norman grisade in 1-3. Tvåmålsledning för Sverige efter 13.15 spelade av andra perioden, och resultatet stod sig perioden ut. Viktor Fasth spelade stabilt och neutralisera Rysslands powerplay. Hans kollega i andra änden, Ilja Sorokin, hade det kämpigare. Inget av målen såg direkt otagbart ut. Fasth och Sorokin är till vardags klubbkamrater i CSKA Moskva. Flera spelade i det Tre Kronor spelar för övrigt i KHL.

Med fem minuter kvar av tredje perioden kvar tappade de ryska stjärnorna humöret. Ilya Kovalchuk började bråka direkt efter tekningen och Alexander Radulov snackade till sig ett personligt straff. Sverige fick spela powerplay i fyra minuter och gjorde inga större försök till anfall utan kontrollerade istället pucken. Med minuten kvar satsade Ryssland på att ta ut målvakten vilket gjorde att Oscar Möller kunde sätta slutresultatet 1-4 i tom kasse.

Ett Sverige fullt av reserver gjorde alltså en toppenmatch mot ett grinigt Ryssland. Spelet var stabilt och disciplinerat, man spelade på de resurser man hade. Även om försvarsspelet haltade lite ibland (t.ex. när Daniel Rahimi inte riktigt hänger med och tar en utvisning), fick vi se Pär Mårts spelsystem in action med en god mix av offensiv och defensiv matchning. Linus Omark var spelsugen och frågan är om vi inte får se honom i VM till våren. Han har varit ojämn tidigare med en för låg lägstanivå, men idag tog han ansvar över hela banan, agerade puckförare, stod för några offensiva tacklingar, tog en del stryk, och stod upp för laget när Kovalchuck började bråka.

Sveriges övriga matcher i Channel One Cup spelas lördag och söndag 19-20 december.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.