Kanada vann World Cup of Hockey 2016

Kanada Hockey

2016 års upplaga av World Cup of Hockey är över och till slut stod Kanada som hemmasegrare. De har vunnit Canada Cup / World Cup sex av åtta gånger; 1981 vann Sovjetunionen och 1996 USA. Frågan är vem som ska kunna utmana Kanada när alla de bästa är med i framtiden? En annan fråga är när alla bästa kommer att vara med? NHL-proffsens deltagande är osäkert inför de kommande OS-turneringarna och vi vet inte när World Cup kommer att anordnas nästa gång.

Kanada vann World Cup of Hockey 2016

Finalen spelades mellan Team Europe, som slog ut Sverige i semfinalen, och Kanada som slog ut Ryssland. I första matchen, en tämligen avslagen historia, var det många tomma stolar i Air Canada Centre i Toronto och hemmalaget vann enkelt med 3-1. Match nummer två blev mer dramatisk där Team Europe tog en 1-0 ledning som de höll till slutet på tredje perioden. Med mindre än tre minuter kvar kvitterade Patrice Bergeron i powerplay. Team Europe fick dock ett fint läge att åter ta greppet om matchen i power play. Då gjorde Kanada som de alltid gör: de hittade ytterligare ett sätt att vinna en hockeymatch på. Med 44 sekunder kvar på klockan gjorde Brad Marchand 2-1 i numerärt underläge! Snopet för Team Europe som spelat disciplinerat framför en storspelande Jaroslav Halak. Guldet till hemmalaget alltså.

Vi summerar World Cup of Hockey 2016

Om vi då ska blicka tillbaka på World Cup kan vi konstatera att Sverige gör ett godkänt gruppspel med segrar mot Ryssland och Finland. Lite flyt i sista matchen, mot Team North America U23, gjorde att man tog sig till semifinal där alltså Team Europe väntade. Här blev spelet dock för försiktigt och man fick inte ut max av truppens talang. Det blev uttåg på övertid. Konceptet med mixlag har fått blandad kritik, men vi känner att Team Europe känns som en logisk idé eftersom många nationer har en och annan duktig hockeyspelare, men inte tillräckligt många för att bygga ett slagkraftigt lag. Team Nordamerika känns mer tveksamt dock; det blir ytterligare bara ett bevis för att Kanada kan avvara sina unga spelare och vinna ändå. USA kanske hade behövt sina U23-spelare istället för att hamna sista i gruppspelet. Finland fick inte ut max av sin trupp utan gjorde plattmatch efter plattmatch. De har dock många nya spelare på gång som kan leda laget när Mikko Koivus generation kliver åt sidan. Även Sverige står för en generationsväxling, och här är det vår backstomme med Erik Karlsson och Victor Hedman som ska leda laget i framtiden. Det vore dock trevligt med större återväxt även på forwardssidan.

Vi tror att förbundskapten Rikard Grönborg är på rätt väg med sin defensiva taktik och frågan är om den inte kommer att falla bättre ut på större is. Det får vi se i ishockey-VM i Frankrike och Tyskland 2017!

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.