Kanada vann junior-VM i ishockey 2022

Team Canada

Efter mycket om och men kunde junior-VM i ishockey 2022 avgöras. Den traditionsenliga turneringen i slutet på december / början på januari fick avbrytas på grund av COVID-utbrott i några av lagen, och man beslutade sedan att spela om hela turneringen i augusti. Junior-hockey i slutet på sommaren alltså! Turneringen spelades i Edmonton, Kanada 9 – 20 augusti. Tyvärr innebar detta att flera spelare tackade nej för att de behövde fokusera på sitt NHL-lag. Det påverkade bland annat Sveriges forwards-sida negativt.

Gruppspelet i junior-VM 2022

I gruppspelet var tio lag uppdelade i två grupper där de fyra främsta lagen i varje grupp gick vidare till kvartsfinal. Ryssland var avstängda på grund av kriget i Ukraina.

Grupp A:

Kanada
Finland
Tjeckien
Slovakien
Lettland

Grupp B:

USA
Sverige
Tyskland
Schweiz
Österrike

En på pappret relativt lätt uppgift för Sverige, med undantag för USA. Det blev även gruppseger för USA som slog Sverige med 3-2. I övrigt gick Tre Kronor obesegrade genom gruppspelet, utan att imponera. Huvudsaken var att man undvek favoriterna Kanada och Finland i kvartsfinalen, då dessa båda lag planenligt tog plats ett och två i andra gruppen.

Slutspelet i junior-VM 2022

I slutspelet fick Sverige ett drömmotstånd i kvartsfinalen; Lettland som lite överraskande slog Tjeckien i gruppspelet. Tjeckien i sin tur skrällvann mot USA. Finland besegrade Tyskland och Kanada Schweiz.

I semifinalerna blev det helnordiskt möte mellan Sverige och Finland medan Kanada ställdes mot Tjeckien. Tyvärr blev det uttåg för juniorkronorna via 1-0 mot juniorlejonen. Sverige gjorde en ok match mot förhandsfavoriterna, men hade svårt att få till några riktigt vassa målchanser. Årets upplaga av juniorkronorna var ett hårt kämpande lag med en duktig målvakt i Jesper Wallstedt, men man saknade spets framåt då spelare som t.ex. Lucas Raymond tackat nej till spel. I den andra semifinalen besegrade Kanada Tjeckien relativt komfortabelt.

Det blev brons för Sverige i och med en 3 – 1 seger mot Tjeckien i bronsmatchen.

Finalen blev en högdramatisk historia där Finland hämtade igen ett tvåmålsunderläge i tredje perioden och sånär avgjorde i spel tre-mot-tre i förlängningen (se klipp nedan). Det blev dock Kanada som drog det längsta strået i förlängningen på hemmaplan. De vann guldet via sju raka segrar.

I december är det dags för junior-VM i ishockey 2023 som även då går av stapeln i Kanada. Vi hoppas på fortsatt högkvalitativ hockeyunderhållning utan avbrott för pandemier denna gång. Hockey under mellandagarna är ju en riktigt trevlig tradition!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.