England vann fotbolls-EM för damer 2022

Women's Football

Det blev hemmavinst i 2022 års upplaga av fotbolls-EM för damer, då England besegrade Tyskland i finalen på Wembley i London. I detta inlägg skriver vi om vägen till finalen, och om Sveriges insatser i turneringen.

Gruppspelet i fotbolls-EM för damer 2022

I gruppspelet var 16 lag indelade i fyra grupper och de två främsta ur varje grupp gick vidare till kvartsfinal. Sverige var en av förhandsfavoriterna till att vinna guld tack vare den fina insatsen i OS 2021 där det blev silver. Det blev även gruppseger för Sverige som spelade mot Nederländerna (1-1), Schweiz (2-1) och Portugal (5-0). Trots gruppsegern fick laget kritik för att spelet inte riktigt klickade, förutom i sista matchen mot Portugal där det lossnade ordentligt.

I övriga grupper vann Tyskland, som genomgått en lyckad generationsväxling, och hemmanationen England, som bland annat slog Norge med hela 8-0, och förhandsfavoriten Frankrike.

Slutspelet i fotbolls-EM för damer 2022

Vi upplevde inga större skrällar i kvartsfinalerna. Sverige slog planenligt Belgien, även om det satt hårt inne (mål i 92:a minuten). England vände och vann en jämn match mot Spanien med 2-1. Tyskland slog grannlandet Österrike med 2-0, och Frankrike eliminerade regerande världsmästarna Nederländerna på övertid.

I semifinalen väntade England för Sverige. Ett på förhand intressant och ovisst möte, även om England fick gälla som favoriter tack vare det spel de visat upp tidigare i turneringen. Det var dock Sverige som började bäst och radade upp chanser första halvtimmen. Tyvärr visade 2022 års upplaga av damlandslaget upp en ineffektivitet i målskyttet som till sist blev lagets fall. Istället var det England som tog ledningen i första halvlek och i andra halvlek rann det iväg ordentligt. Sverige fick aldrig ihop lagbygget riktigt, och den sista touchen saknades, samtidigt som det stundtals såg skakigt ut bakåt. Dessutom hade laget utbrott av COVID-19 vilket försvagade backsidan.

I den andra semifinalen slog Tyskland Frankrike i en jämn match. Ingen bronsmatch spelas i EM. Istället fick vi njuta av final mellan England och Tyskland. England tog ledningen med ett läckert lobbmål av Toone i 62:a minuten, medan Magull kvitterade för Tyskland 17 minuter senare. Matchen gick till övertid där två märkbart tagna lag gjorde upp om guldet. Det blev England och Kelly som drog det längsta strået med mål i 110:e minuten, och hemmasegern var ett faktum: ”Football has come home!”

2023 ser vi fram emot VM för damer som avgörs i Australien och Nya Zeeland. Utöver de europeiska topplagen får vi se Pia Sundhages regerande Copa de America-mästare Brasilien, OS-mästarna Kanada, och det ständiga topplaget USA. Vi hoppas att Sverige kan lyfta upp spelet ett par snäpp och kan gå för den där efterlängtade mästerskapstiteln!