Kanada vann junior-VM i ishockey 2018

Team Canada

Ibland kan idrott vara fantastiskt roligt att titta på. Andra gånger tråkig och intetsägande. Under junior-VM i ishockey har vi ofta kul. Det spelas snabb och fartfylld hockey och turneringen har blivit ett stående inslag under julhelgerna. Slutspelet innebär en liten förlängning av jul- och nyårshelgerna och när finalen är avgjord är tomheten dubbel: helgerna är över och årets junior-VM, som spelades i Buffalo, USA, likaså. De senaste åren har vi sett ett framgångsrikt Tre Kronor i gruppspelet, med 44(!) raka segrar, den senaste på straffar mot Ryssland, kl 02 på nyårsnatten 2018.

Vägen till finalen

I andra gruppen övertygade Kanada. De förlorade endast en match, utomhusmatchen mot USA, som ju får klassas mer som ett fånigt experiment än som ishockey. Mängder av snö och en mycket udda kameravinkel gjorde att underhållsvärdet sjönk. Lagen kämpade dock på bra och efter 3-3 vid full tid föll Kanada på straffar. Man vann dock gruppen i och med att USA något oväntat förlorat mot Slovakien tidigare i turneringen.

Kanada fick en lugn resa mot finalen. 8-2 mot Schweiz i kvartsfinalen. ”De är bättre än oss på allt”, konstaterade Schweiziska coachen innan matchen. Han hade rätt. Tjeckien besegrades i semifinalen med nästan samma siffror, 7-2.

Sverige gick trögare i slutspelet, men tuggade på. Knapp seger mot Slovakien, 3-2, betydde att mardrömsmotståndaren USA väntade i slutspelet. Tre Kronor hade inte vunnit en slutspelsmatch mot USA i junior-VM sedan 1996. Även då avgjordes turneringen i USA och Sverige vann kvartsfinalen mot värdnationen med 3-0. Det blev silver den gången. I årets semifinal inledde Sverige nervöst. Det var fumligt ute på isen och inte många puckar hamnade där de skulle. Vi kom undan med blotta förskräckelsen i första perioden. I andra perioden spelade juniorkronorna upp sig och tog ledningen med 1-0 i numerärt överläge. I tredje perioden började domarna döma utvisningar på de svenska spelarna hejvilt. Minst hälften av bedömningarna var rentav felaktiga, något vi ska återkomma till. Efter att Sverige dödat ett par numerära underlägen satte Lias Andersson 2-0. Härligt! Resten av matchen blev en märklig historia. Domarna fortsatte döma utvisning på utvisning till förmån för hemmanationen. Det resulterade i två mål initialt – för Sverige. 4-0 till Sverige 8:25 in i tredje perioden! Efter det hittade domarna ett par utvisningar till, USA fick momentum och kunde putsa siffrorna till 4-2. Sverige var i final!

Kanada vann finalen

I finalen väntade ytterligare en knepig motståndare – Kanada. Buffalo var i stort sett hemmaplan för kanadickerna och de hade publikens stöd – och domarnas. Sverige vann skotten med 36-28 och fick 6 stycken 2-minuters utvisningar jämfört med Kanadas 1. Tio minuter extra alltså, som Sverige tvingades försvara sig, en halv period. Precis som i matchen mot USA var hälften av utvisningarna tveksamma, med nordamerikaner som förstärkte situationerna. En relativt ny företeelse bland Kanadensiska spelare och som vi är mer vana att se i fotboll än i ishockey. Sverige gjorde ytterligare ett mål i numerärt underläge som kvitterade Kanadas ledning. Matchen var oviss en bra bit in i tredje perioden, men Kanada hade fått momentum och lyckades ta sig bakom de svenska backarna. 2-1 kom med 1:40 kvar att spela och luften gick liksom ur Tre Kronor. Slutresultatet blev 3-1 efter mål i tom kasse. Guld till Kanada och silver till Sverige.

Så, ibland kan idrotten vara fantastisk och rolig. Ibland är den bara grym. Nästa år avgörs junior-VM åter i Nordamerika innan den återvänder till Europa. Kanada får chansen att försvara guldet på hemmaplan. Sverige får en ny chans att gå hela världen.