Jvm 2106: Finland – Ryssland i final

Det blir inget svenskt deltagande i årets final i junior-VM i ishockey. Tre Kronor föll mot Finland med 2-1 i semifinalen. Det blir istället bronsmatch mot USA i morgon medan Finland och Ryssland gör upp om guldet. Bronsmatchen ser du kl 15 på SVT och finalen går på TV12/TV4 Sport kl 19.30.

Sverige föll mot Finland

Sverige, som tog sig till semifinal genom att besegra Slovakien med 6-0 i kvartsfinalen, gjorde förvisso en bra första period mot hemmanationen. Inför andra perioden hade man en 1-0 ledning. Mittakten skulle dock bli en svensk mardröm. Domaren hittade ett antal svenska utvisningar, varav åtminstone ett par stycken gick att diskutera. Linus Söderström storspelade i svenska målet, men den finska pressen blev till slut för stor. Lejonen gjorde både 1-1 och 2-1. Det svenska spelet kom sedan av sig. Juniorkronorna som uppvisat ett stabilt spel och gått obesegrade genom turneringen kom långt från varandra ute på isen. Uppspelen fungerade inte och forwards kom aldrig fram till klara lägen. De svenska anfallen i tredje perioden var oftast korta, oorganiserade och ineffektiva. Finska försvaret kunde relativt enkelt mota bort de svenska anfallarna.

Ryssland vände och vann mot USA

USA var en av förhandsfavoriterna till guldet i turneringen och tog ledningen i första perioden mot Ryssland. Ryssland vann förvisso grupp B men det krävdes sudden death mot Danmark i kvartsfinalen för att gå vidare. Matchbilden blev tämligen lik den mellan Sverige och Finland, exklusive utvisningarna: Ryssland kvitterade och tog även ledningen med 2-1 i andra perioden, USAs spel kom av sig. Ilja Samsonov i ryska målet storspelade och USA hade svårt att komma till några klara lägen.

Vi fick alltså se två favoriter ta ledningen med 1-0 och sedan falla pladask och göra usla tredjeperioder. Det är tråkigt för svensk del men även svåranalyserat. Som tur är har hockeyåret bara börjat. Efter medaljmatcherna i morgon ser vi fram emot Hockey-VM och World Cup of Hockey 2016!