Ishockey-VM 2015: Sverige slog Schweiz på övertid

Hockey-VM i Prag fortsätter. Ikväll slog Sverige Schweiz på övertid i en målsnål match som präglades av ett och annat tveksamt domslut. Samtidigt bjöd Frankrike upp till dans mot Kanada, Norge och Danmark gjorde upp i ett helnordiskt derby och Ryssland dominerade lillebror Vitryssland.

Sverige 2-1 (ot) Schweiz

Elias Lindholm gav Sverige ledningen 7:16 in i första perioden mot Schweiz. I samma period kvitterade Schweizarna enligt huvuddomaren men tack vare en alert måldomare dömdes målet bort – pucken var aldrig över linjen. Kvitteringen kom dock tidigt i den tredje perioden, även då krävdes en insats av måldomaren. 1-1 stod sig matchen ut och övertid krävdes för att separera de båda lagen. I slutet av övertidsperioden fick Sverige powerplay av någon anledning, eventuellt för att en Schweizare gav en klubba liggandes på isen en knuff så att den hamnade hos en lagkamrat. Paragrafrytteri kan tyckas. I alla fall satte Filip Forsberg avgörande 2-1 på en retur och säkrade två poäng till Sverige. Resultatet betyder att Sverige behåller sin andraplats i grupp A. Vinner Tjeckien sin nästa match mot Tyskland hamnar de på samma poäng som Tre Kronor och kan i teorin gå förbi, men Sverige har betydligt bättre målskillnad än värdnationen. Staffan Kronwall utgick skadad från kvällens match och det skulle betyda en tung förlust på backsidan om han inte skulle kunna spela mer.

Danmark vann ”Vikingderbyt”

Viking Clash kallar turneringens officiella hemsida det nordiska derbyt mellan Danmark och Norge. Det blev en historisk seger för Danmark som vann sin första match i A-VM mot Norge någonsin. Nicholas Jensen, Daniel Nielsen och Frederik Storm blev målskyttar i 4-1-segern som ger danskarna fyra poäng tillgodo på Slovenien i bottenstriden. Viktigt för att undvika nedflyttning!

Finland fortsätter att hålla nollan

Efter att ha släppt in 5 mål mot USA i premiärmatchen har Finland hållit tätt bakåt i VM. Idag fortsatte trenden när man slog Slovakien med 3-0, alla mål i tredje perioden. Pekka Rinne, som höll nollan mot Danmark, Norge och Slovenien, satt dock på läktaren och fick se sin kollega Juuse Saros täppa igen målet. Tack vare den 20-årige burväktarens insats har Finland rekord i antal minuter utan insläppta mål i VM i modern tid: 242 minuter och 38 sekunder. VM 1937 höll Storbritanniens Jimmy Foster nollan i 315 minuter. Då spelades matcherna i 3×15 minuter.

I övriga matcher krossade Ryssland Vitryssland med 7-0. Lettland tog viktiga poäng i bottenstriden när de slog Österrike på övertid. Frankrike, som slog Kanada i förra årets VM gav åter igen transatlanterna en match tack vare en sen kvittering till 3-3. Jordan Eberle avgjorde dock för Kanada med ett powerplaymål med 11 minuter kvar av matchen. Tungt för fransmännen som kämpar för att hålla sig kvar i turneringen. De får en ny chans mot Sverige på måndag.